Blekingepolisen tar in pensionerade poliser på timmar för att klara utredningstoppar. Inget märkvärdigt, anser ledningen. Men facket höjer ett varnande finger.
Blekingepolisen tar in pensionerade poliser på timmar för att klara utredningstoppar. Inget märkvärdigt, anser ledningen. Men facket höjer ett varnande finger.
Den senaste tiden har Blekingepolisen tagit in pensionerade poliser som civila utredare för att klara arbetsbelastningen på kriminalavdelningen. Poliserna timanställs som civila utredare, vilket innebär att de inte kan vara aktiva medlemmar i Polisförbundet. Därmed omfattas de inte av det rättsskydd som andra anställda poliser har, förklarar Jonas Nimborn, ordförande för Polisförbundet Blekinge.
– Polisförbundet har inte heller någon förhandlingsmöjlighet när det gäller deras arbetstid. De skulle kunna jobba 60, 70, 80 timmar i veckan, vi har ingen koll, säger han och tillägger:
– Det börjar mer och mer likna ett bemanningsföretag. När det är toppar plockar man in pensionärer och sen adjö med dem.
Enligt Jonas Nimborn borde ledingen anställa fler poliser i stället. Men det är inte helt lätt enligt Blekingepolisens HR-chef Örjan Zettergren. Myndigheten har svårt att locka folk och det ekonomiska utrymmet är trångt.
– Vi har en budgetram som är strikt och just nu står det ganska still med ansökningar. Det är inte många som söker sig hit, man verkar vänta på den nya myndigheten, säger han.
För närvarande jobbar en pensionerad polis som utredare vid Blekingepolisen berättar Örjan Zettergren, som tillägger att tillvägagångssättet inte är nytt utan har använts i flera år.
– Det är tillfälliga lösningar och gäller specialfall om det är en arbetsanhopning som vi inte klarar av.
Varför anställer ni inte de pensionerade poliserna som poliser?
– Det skulle vi kunna göra men då gäller helt andra krav, som legitimation och så. Det är krångligare och anställningarna rör så korta tider. Vi informerar alltid facket och de har aldrig opponerat sig, säger han.