ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Johan Svanestrand

På seminariet visade man med låtsasblod att det ofta ser ut att vara mer blod än det faktiskt är. Foto: Johan Svanestrand

Sjukvård med livet som insats

Publicerad 2014-02-02

Aktuellt

Alla poliser borde utbildas i taktisk sjukvård. Det anser Johan Nygren, som är lärare på Polishögskolan. I december arrangerade han ett seminarium på skolan för att sprida detta budskap.

Poliser som tvingas skjuta i tjänsten eller skadas i samband med skottlossning eller knivattacker. Skolskjutningar och uppgörelser i den kriminella världen. Då det mest extrema händer påminner skador och hotbilder ibland om en krigszon. Detta tar förespråkarna för ”taktisk sjukvård” fasta på.

Målet är att rädda skadade i en kaotisk och våldsam situation, utan att själv bli ett offer. Konceptet kommer från USA, berättar polisen Johan Nygren, som är radiolärare och sjukvårdsutbildad via försvaret.

– Enkelt uttryckt handlar det om en kombination av bastaktik och akutsjukvård. Innan jag lägger första förband måste jag vara säker själv och ha oskadliggjort ett eventuellt hot, säger han.

Han nämner skolskjutningar och terrordåd som de mest drastiska exemplen och konstaterar att någon gång kommer måltavlorna att finnas i Sverige. Då gäller det att vara förberedd. Erfarenheter och vetenskapliga studier visar att allt ofta är över mycket snabbt. För att kunna rädda så många liv som möjligt måste polisen agera snabbt.

– Kanske har du tre minuter på dig att hejda en artärblödning. Tänk om det gäller ett barn? Flera barn? En annan polis? Oftast är det vanliga ordningspoliser som är först på plats, inte insatsstyrkor.

Situationen med en svårt skadad polis fångas upp i det sjukvårdstaktiska konceptet. Efter en kort utbildningsinsats och med modernt sjukvårdsmaterial i benfickan är tanken att en polis möjligheter att ge sig själv hjälp ska öka avsevärt. Också förmågan att rädda brottsmisstänkta är viktig, enlig Johan Nygren.

– 2013 har polisen använt rätten att skjuta mer än tidigare. För alla inblandade är det jätteviktigt att polisen har kompetens att ta hand om den skottskadade, säger han.

 ”Skottskador har ju ökat”

Läkaren Rickard Ånell vill se en satsning på en sammanhängande sjukvårdsutbildning från PHS.

– Min förhoppning är att man inför en endagskurs i taktisk sjukvård som är anpassad för poliser. Allt material finns redan. Risken för skottskador har ju ökat, säger Rickard Ånell, chef för TCCC-fakulteten, Katastrofmedicinskt centrum i Linköping.

Han var en av föreläsarna vid seminariet på Polishögskolan. Nu efterlyser han en medicinskt ansvarig för hela Polisen på samma vis som det finns en ansvarig inom Försvarsmakten.

– Dessutom bör man tillvarata kompetensen hos poliser med sjuksköterskeutbildning. Låt dem vara en del av sjukvårdsutbildningen. Nu är det ofta intresserade poliser utan vårdutbildning som tvingas ta det ansvaret.