Av 40 poliser som i januari utexaminerades i finländska Tammerfors, har endast nio jobb.
Av 40 poliser som i januari utexaminerades i finländska Tammerfors, har endast nio jobb.
–Det är väldigt synd att efter utbildningen inte få utöva sitt polisyrke, säger Sara Haverinen som tvingats återgå till sitt gamla jobb som sjuksköterska.
Polisyrket ansågs länge som säkert i Finland, men nu råder bistrare tider.
–Främst beror det på den ekonomiska situationen i landet, säger chefen för den svenskspråkiga utbildningen vid polisyrkeshögskolan, kommissarie Kjell Nylund och fortsätter:
–De knappa resurserna ger inte distrikten möjlighet att anställa ny personal, trots att behovet skulle finnas.
I januari i år utexaminerades 40 poliser, av dem 25 på finskspråkiga och 15 på svenskspråkiga utbildningen. Fyra av de finskspråkiga och fem av de svenskspråkiga har hittills fått jobb.
Svenskspråkiga Sara Haverinen har gett 2,5 år av sitt liv för att uppfylla barndomsdrömmen om att bli polis (från och med i år är utbildningen treårig).
–Jag har ju mitt gamla yrke, men känner en ovisshet inför framtiden och är rädd att tröskeln in i polisyrket så småningom ska bli för hög, säger hon.
I hela Finland går i dag 180 poliser arbetslösa och det finns runt 7 600 tjänster.
–Att staten först utbildar dyr personal för en specifik krävande arbetsuppgift och att den utbildade sedan med betyg i hand inte får arbete, anser jag inte vara någon bra ekvation, säger Kjell Nylund.
I år tas det in 180 nya polisstudenter i Tammerfors, varav 20 platser är reserverade för svenskspråkiga. Att behärska såväl finska som svenska anses som ett plus i kampen om jobben.
–En del av mina kurskamrater har valt att återgå till sitt gamla jobb. Ingen är nöjd med det.
–Så finns det de som på riktigt är arbetslösa och för dem känns väntan säkert ännu längre, säger Sara Haverinen.
Sören Viktorsson
frilansjournalist