Annons
Annons

”Man måste träna
sina moraliska muskler”

3 april 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Emma Hanquist / Form Nation
Illustration: Emma Hanquist / Form Nation

Att svenska tjänstemän – så kallade insiders – bistår kriminella är ovanligt, konstaterar Brå. Men de otillbörliga relationerna förekommer.

Illustration: Emma Hanquist/ Form Nation
Illustration: Emma Hanquist/ Form Nation

En polis eller tullare som bistår kriminella kan orsaka stor skada för samhället. Men på individnivå är snedsteget ofta värst för tjänstemannen själv.
Polisen måste skapa en arbetsmiljö där man tidigt vågar flagga för de här relationerna, säger Brå:s utredare Emma Ekdahl.

”… Jag har torskat jobb, torskat bilen, körkortet ryker, förhållandet håller på och ryker … Inte en spänn har jag fått, ingenting, bara för att vara schysst mot en jävla idiot.”

Citatet kommer från en tjänsteman i Brottsförebyggande rådets rapport om korruption i myndighetssverige. Att tjänstemän – så kallade insiders – bistår kriminella är fortfarande ovanligt, konstaterar Brå. Internationellt sett har Sveriges myndighetsanställda hög integritet. Men de otillbörliga relationerna förekommer. Ofta startar de genom ett möte i tjänsten, och ofta pågår de länge.
– I ett fall hade relationen pågått i tio år innan frågan om hjälp kom, säger Emma Ekdahl, en av författarna bakom rapporten.

De flesta insiders i undersökningen har jobbat i många år på sin arbetsplats. I flera fall rör det sig om någon som är engagerad i sitt jobb och har ett högt förtroende bland sina kolleger. Tjänstemannen kanske hoppas på att relationen med påverkaren ska gynna den egna jobbinsatsen eller hela arbetsplatsen, eller så är agerandet till en början aningslöst.
– Insidern upptäcks oftast genom att kollegorna tipsar om att personen börjar bete sig konstigt. Men om du har ett internt förtroende tar det längre tid, då minskar upptäcksrisken, säger Emma Ekdahl.

 

Om studien:

Brå har granskat relationer mellan påverkare inom organiserad eller ekonomisk brottslighet och anställda på elva myndigheter. Däribland Säkerhetspolisen, Rikspolisstyrelsen, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården och Tullverket. Resultaten baseras på intervjuer, internutredningar, förundersökningar, domar med mera.

Initiativet till Brå:s undersökning kom från säkerhetsansvariga på olika myndigheter som var oroliga för att insiderverksamhet förekom på deras arbetsplatser och ville ha verktyg för att hantera det. Emma Ekdahl svarar att frågor om integritet bör ställas redan under anställningsprocessen och sen återkomma löpande.
– Man måste träna sina moraliska muskler, både långsiktigt och inför särskilda risksituationer. Vissa myndigheter har det som en stående punkt på sina måndagsmöten eller på sina personaldagar, säger hon och tillägger:
– Polisen, som har omfattande kontakter med påverkare, måste skapa en arbetsmiljö där man tidigt kan säga att man inte kan hantera en situation och bli avlöst eller få hjälp. Åklagare och vissa verksamheter inom Kriminalvården är bra på det här.

 

Hur vanlig insiderverksamheten är kan rapportförfattarna inte svara på. Den låga benägenheten att anmäla är en förklaring.
– Anställda kan berätta att de har hotats eller utsatts för utpressning eller våld. Men att säga att du själv eller din kollega har gjort något otillbörligt är väldigt tabubelagt, säger Emma Ekdahl.

Marieke Johnson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mer från Polistidningen
Mer från Polistidningen
Föregående
Nästa
Mest läst