Annons
Annons

Europeisk seger för irländsk polis

4 juni 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Irländsk polis saknar flera grundläggande fackliga rättigheter. Efter ett beslut i Europeiska kommittén för sociala rättigheter kan det bli ändring på det. Irländsk polis saknar flera grundläggande fackliga rättigheter. Efter ett beslut i Europeiska kommittén för sociala rättigheter kan det bli ändring på det.

Bakgrund

För två år sedan lämnade det Irländska polisfacket AGSI med hjälp av Eurocop in ett klagomål till Europeiska kommittén för sociala rättigheter. I klagomålet hävdades att Irland bryter mot europeiska stadgar då de begränsar polisens fackliga rättigheter.

AGSI är ett av flera fackförbund för irländska poliser. Men om lagen ändras och de fackliga rättigheterna utökas kommer detta påverka alla polisfack i Irland.

Den irländska polisen saknar bland annat rätt att förhandla om kollektivavtal och att vidta stridsåtgärder. De har heller inte rätt att som fackförbund ansluta sig till en paraplyorganisation på det sätt som Polisförbundet är anslutet till TCO.

Nu har Europeiska kommittén för sociala rättigheter beslutat att det bryter mot europeiska stadgar.
– Det är ett avgörande ögonblick och ett viktigt beslut för vår framtid, skriver AGSI:s generalsekreterare John Redmond i ett pressmeddelande.
Han skriver också att han hoppas att den irländska polisen aldrig ska behöva utnyttja rätten att strejka utan att regeringen i stället skyndar sig att gå fackförbundet till mötes.

Anna Nellberg Dennis
Anna Nellberg Dennis

Nu ligger bollen hos Europarådet som enligt Eurcop och AGSI förhoppningsvis ska ge en rekommendation till Irlands regering att lagstifta enligt beslutet.
Enligt Eurocops ordförande Anna Nellberg Dennis, som var med och formulerade klagan, är det några steg kvar i processen.

– Men att de har fått rätt är av stor betydelse för många poliser i Europa. Vår förhoppning är att det ska få fler med bristande fackliga rättigheter att lämna in klagan till kommittén, säger hon till Polistidningen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst