Annons
Annons

”Vi har mycket historia
att tampas med”

23 juni 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Inom en månad kan litauiska poliser få sitt första kollektivavtal. En av de viktiga frågorna är arbetsmiljön.

Trea och fyra från vänster,Roma Katiene och Vladimir Banel. Foto: Ali Moosavian
Trea och fyra från vänster,Roma Katiniene och Vladimir Banel. Foto: Ali Moosavian

Inom en månad kan litauiska poliser få sitt första kollektivavtal. En av de viktiga frågorna är arbetsmiljön.

Vad är det värt i Litauen?

Det finns ungefär 8000 uniformerade poliser i Litauen.

Litauiska poliser tjänar ungefär 360 Euro vilket motsvarar cirka 3260 kronor i månaden. Det är något lägre än genomsnittet i landet.

Ofta har poliserna ett jobb vid sidan av för att klara ekonomin.

– Vi har stora problem med arbetsmiljön för poliserna i Litauen. Både fysiskt och psykosocialt, säger Roma Katiniene, ordförande i Litauiska polisförbundet som i förra veckan besökte Sverige.

Hon berättar om byggnader som knappt håller ihop, brist på grundläggande utrustning som skyddshandskar och masker. För stresshantering finns inget system över huvud taget. Men det kan bli bättring. Det kollektviavtal som nu är förhandlat innebär att det kommer att inrättasas en hälsoskyddsnämnd i vilken facket kommer att vara representerat. I Sverige har Roma Katiniene och hennes kollegor fått lära sig mer i detalj hur det svenska systemet med skyddsombud fungerar.
– Tanken är att vi ska ta med oss det hem och omsätta det i vår egen organisation, säger hon.

Litauen

Har drygt tre miljoner invånare

Huvudstaden heter Vilnius

Litauiska är officiellt språket

Litauen har ungefär 8000 uniformerade poliser. 2000 av dem är med i polisfacket som har funnits sedan 2006. Enligt Roma Katiniene fortsätter förbundet att växa. Polisförbundet sitter också ihop med en paraplyorganisation som organiserar en blandad grupp tjänstemän. Främst uniformerade som gränspolis, räddningstjänst, kriminalvårdsanställda. Men också tjänstemän som utreder till exempel ekonomisk brottslighet. Ordföranden i den föreningen, Vladimir Banel, är gränspolis. Han är också med på besöket.
– Vi fackförbund har mycket historia att tampas med. Folk tror att det är som under Sovjet-tiden. Då var facken mer ett system för att fördela olika förmåner. Vi måste hela tiden bevisa att vi skyddar arbetstagarnas intressen, säger han.

Deras intryck av Sverige är positiva. Båda är imponerade av den dialog som ändå finns mellan arbetsgivare och fack. Även om Roma Katiniene inte tycker att polisen prioriteras på det sätt de borde.
– I Litauen brukar vi säga att människan är värdefull. Här visar man det, säger Roma Katiniene.

 


Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst