Att FBI eller Secret Service gör en razzia är inte så uppseendeväckande. Men i USA finns militärutrustade poliser hos allt fler statliga myndigheter. Både amerikanska Konsumentverket och Jordbruksdepartementet har egna insatsstyrkor.
Att FBI eller Secret Service gör en razzia är inte så uppseendeväckande. Men i USA finns militärutrustade poliser hos allt fler statliga myndigheter. Både amerikanska Konsumentverket och Jordbruksdepartementet har egna insatsstyrkor.
I USA har en het debatt blossat upp de senaste månaderna när det gäller de många statliga, federala myndigheterna och deras polisstyrkor.
Tidningar och tv har fyllts av bilder på svartklädda insatsstyrkor som gjort olika typer av räder, gripanden och husrannsakan.
Det som gjort att många blivit upprörda är att de här poliserna är utrustade både med militära vapen och militära fordon.
– Myndigheter på alla nivåer och över hela USA har börjat sudda ut gränsen mellan poliser och soldater, säger journalisten Radley Balko till tidskriften National Review.
Han har precis givit ut boken Rise of the warrior cop som handlar om den här ”militariseringen” av det amerikanska polisväsendet.
I USA har invånarna ett stort förtroende för poliser i traditionella uniformer. Men att få besök i hemmet av militärt utrustad personal från myndigheter är en betydligt känsligare fråga. En fråga som har historiska rötter med kopplingar till landets kamp för självständighet i slutet av 1700-talet.
– Det var inte stationeringen av brittiska trupper i kolonierna som retade upp invånarna i Boston och Virginia, säger Radley Balko.
– Det som skapade mest oro var i stället Englands beslut att använda militära trupper för att sköta det dagliga polisarbetet.
När det nu avslöjats att ett 20-tal olika myndigheter har egna insatsstyrkor har det orsakat ett stort politiskt bråk. Många frågar sig varför de amerikanska motsvarigheterna till Livsmedelsverket, Konsumentverket, Jordbruksdepartementet och Skogsstyrelsen inte kan ta hjälp av lokala polismyndigheter i stället för att lägga resurser på egna insatsstyrkor.
En av de skarpaste kritikerna mot den här trenden är den republikanske kongressledamoten Chris Stewart från Utah.
– Det är många som blir mycket bekymrade när Domänverket dyker upp med sin egen SWAT-styrka, säger han till Foxnews.com.
– Det här är vanliga myndigheter och inte paramilitära trupper, och det är något som bekymrar oss alla.
Han är en av många politiker som nu vill införa nya lagar som ska begränsa myndigheternas polisiära möjligheter.
Myndigheter i USA
med egna polisstyrkor
• Jordbruksdepartementet (”Department of Agriculture”)
• Livsmedelsverket (”Food and Drug Administration”)
• Konsumentverket (”Consumer Product Safety Commission”)
• Domänverket (”Bureau of Land Management”)
• Fiskeriverket (”U.S. Fish and Wildlife Service”)
• Naturvårdsverket (”National Park Service”)
• Skolverket (”U.S. Department of Education”)
• Posten (”U.S. Postal Inspection Service”)
• Skogsstyrelsen (”U.S. Forest Service”)
• Skatteverket (”Internal Revenue Service”)
• Trafikverket (”Amtrak Police”)
Källa: U.S. Department of Justice, National Review
Mikael Jägerbrand
Frilansjournalist
Obama inleder undersökning
Efter polisens uppmärksammade dödsskjutning av en 18-årig man i Ferguson använde polisen tunga militära vapen och fordon i samband med upplopp och demonstrationer . Taktiken har lett till häftig kritik av den militariserade poliskåren. Nu tillsätter president Obama en granskningsgrupp som ska kontrollera hur lokala polisstyrkor använder militär utrustning.
Ossian Grahn