Annons
Annons

De flesta hatbrotten
polisanmäls aldrig

8 september 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Länspolsmästare Håkan Sandahl– Många beskriver att man blivit illa bemötta i sin kontakt med Polisen. Det måste vi komma tillrätta med.
Det sa Håkan Sandahl som ansvarar för att utveckla Polisens arbete mot hatbrott.

Många beskriver att man blivit illa bemötta i sin kontakt med Polisen och det måste vi komma tillrätta med.
Det sa Håkan Sandahl som ansvarar för att utveckla Polisens arbete mot hatbrott.

Regeringsuppdrag

Rikspolisstyrelsen har fått ett uppdrag att utveckla arbetet mot hatbrott. Håkan Sandahl, länspolismästare i Jönköping, håller i detta. 27 februari ska arbetet redovisas för regeringen.

Han var en av deltagarna i en debatt om HBT och hatbrott som Gaypolisföreningen ordnade i samband med Pridefestivalen i Stockholm.
– Om vi tar en misshandel så tror jag att vi är bra på att fånga vad som har hänt. Men för att fånga hatbrottsmotivet måste vi också ställa frågan varför, sa Håkan Sandahl.

Förtroendet för Polisen bland de som utsatts för hatbrott är en riktig utmaning, framhöll han. Flera utredningar bedömer att tre av fyra utsatta inte polisanmäler det inträffade.
– Hur ska vi då kunna agera?

Ulrika Herbst. Foto: Robert Blombäck
Ulrika Herbst. Foto: Robert Blombäck

Attityden bland vissa poliser beskrevs som en del av problemet. Ulrika Herbst, chef för blivande Polisregion Öst, resonerade kring att det inom Polisen finns en värdegrund och många policies.
–Det är så klart viktigt, men det betyder ju ingenting om det inte efterlevs i vardagen. Vi måste bli mycket modigare och säga ifrån.

Länspolsmästare Håkan Sandahl
Håkan Sandahl Foto: Robert Blombäck

Håkan Sandahl berättade att hatbrotten enligt ett inriktningsbeslut ska hanteras på polisområdesnivå – ungefär 35 platser – i den nya Polismyndigheten.
– Det är fler än idag. Det innebär sannolikt att det är på tre ställen i Stockholm, och motsvarande de gamla länen då, grovt sett, som den här kompetensen ska finnas. Vi funderar om det är en bra avvägning. Det kan vara rimligt.

Susanne Gosenius, länsansvarig brottsoffersamordnare i Skåne, tycker att det viktiga är att man håller ihop de tre delarna i hatbrottsarbetet: brottsförebyggande kontakter med externa organisationer, utredningsarbete och utbildningsarbete.
– De här måste bedrivas av samma människor, sa hon.

Hon poängterade också att Polisen bara är en del i rättskedjan.
– Det är väldigt frustrerande när vi känner att vi får fler anmälningar och utreder bättre, men det inte ger fler fällande domar. Vi har fått en möjlighet att utdöma hårdare straff, men det utnyttjas inte.

Avsevärt färre anmäler homofobiska hatbrott

Utsattheten för hatbrott tycks vara oförändrad, enligt Brås nationella trygghetsundersökning.

Ändå har antalet polisanmälningar med identifierade hatbrottsmotiv minskat med fem procent de senaste fem åren. Den största minskningen är i kategorin hatbrott på grund av sexuell läggning, som minskat med 41 procent sedan 2009.

Enligt Brås utredare Carina Djärv skulle det, i kombination med ökande acceptans för homosexualitet, kunna tyda på en faktisk minskning av homofobiska hatbrott.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst