Runt 50 anställda är frikopplade under hösten när Polismyndigheten i Gävleborg kraftsamlar för att minska utredningshögarna. Insatsen sätter hård press på övrig verksamhet, berättar Andreas Löfstrand, Polisförbundets ordförande i Gävleborg.
–I princip får vi köra med sommarbemanning fram till jul, säger han.
Runt 50 poliser och civilanställda är frikopplade under hösten när Polismyndigheten i Gävleborg kraftsamlar för att minska utredningshögarna. Insatsen sätter hård press på övrig verksamhet.
–I princip får vi köra med sommarbemanning fram till jul – med allt det innebär av ökad stress och mer helgarbete, säger Andreas Löfstrand, Polisförbundets ordförande i Gävleborg.
Totalt har Gävleborgspolisen runt 600 anställda och under hösten arbetar ett 50-tal av dem inom projekt Fondo för att beta av de högar med äldre ärenden som byggts upp.
projektet fondo
Gävleborgsprojektet Fondo pågår mellan 25 augusti och 17 december i syfte att minska polismyndighetens balanser och inte överskrida preskriptionstiden för mängdbrott, som kan vara två år. Runt 50 polisanställda arbetar heltid med projektet.
Gävleborgspolisen klassar punktinsatsen som en särskild händelse. Den tacklas med nykomponerade utredningsteam med runt tio medarbetare vardera. Merparten arbetar i en projektlokal på Brynäs i Gävle, men ett team finns också i Söderhamn.
– De poliser som jobbar inom Fondo har en ganska bra arbetssituation, vilket i sig kan skapa missnöje när situationen blir så ansträngd i övrigt. Hundgruppen, LKC, trafikpolisen och grova brottsspan är exempel på enheter som har det tufft. Det är klart att det är bekymmersamt om bra underrättelseuppslag kring grov brottslighet blir liggande, säger Andreas Löfstrand.
Är Fondo en rimlig satsning?
– Jag kan inte svara nej på det – utifrån att jag vet hur illa det sett ut med balanserna. Men polisledningen har ett ansvar att analysera varför vi hamnar i sådana här situationer gång på gång.
Drygt 5 000 ärenden var startpunkten när Fondo inleddes i slutet av augusti och målet är att komma ner till runt 3000 för att kunna arbeta med ”färska ärenden” med ökad chans till lagföring.
– Vi har fått en bra start och kommit ned till runt 4200 efter en månads arbete. Det handlar om mycket mängdbrott, som olika former av bedrägerier, snatterier och stölder men även våldsbrott, säger projektledaren Pär Langer.
Han ser vissa fördelar med att jobba okonventionellt som med Fondo.
– Det är kompetenshöjande när poliser med olika bakgrund samlas i team och kan lära sig av erfarna utredare och förundersökningsledare. Men självfallet finns det en baksida. Det blir extra jobbigt för annan polisverksamhet.
Fredrik Mårtensson
frilansjournalist