Annons
Annons

Med siktet
högt ställt

3 december 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Oändliga möjligheter är vad inrikesminister Anders Ygeman ser framför sig när Sveriges största myndighet sjösätts vid årsskiftet.

– Vi får nog vara glada för vi har aldrig förr haft så mycket pengar och sedan se till att använda de pengarna så effektivt som det går. Foto: Anna-Karin Nilsson
– Vi får nog vara glada för vi har aldrig förr haft så mycket pengar och sedan se till att använda de pengarna så effektivt som det går. Foto: Anna-Karin Nilsson

Oändliga möjligheter är vad inrikesminister Anders Ygeman ser framför sig när Sveriges största myndighet sjösätts vid årsskiftet.

Anders Ygeman

Ålder: 44 år.
Familj: Fru och två barn 8 och 10 år.
Bor: Årsta, södra Stockholm.
Uppväxt: i Hagsätra, söder om Stockholm.
Hobbys: Pärlplattor inspirerade av Joakim Pirinen. Löpning och korpfotboll i FC Kongo. Första jobbet: på Konsum i Högdalen där han också var fackklubbsordförande.
Karriär i korthet: Ordförande i SSU-Stockholm 1992-1996.  Mellan 1995 och 1996  vice ordförande i SSU nationellt. Har suttit i riksdagen sedan 1995 och blev ordinarie ledamot 1996. Heltidspolitiker sedan 24 års ålder.
2010 -2014 ordförande i trafikutskottet. Har även suttit i miljö-och jordbruksutskottet samt bostadsutskottet.

Anders Ygeman gillar pärlplattor. När ämnet förs på tal spritter det liksom till i ministern och han fnissar förtjust. Idén fick han från Socker-Conny-skaparen Joakim Pirinen som vände upp och ner på pärlplattemallar i form av änglar och skapade diverse märkliga figurer med stora huvuden.
– Jag gick och kollade på hans utställning och sedan köpte jag hans bok. Sen så har jag gjort en massa upp- och nervända änglar tillsammans med mina barn. Så jag har hela toalettväggen hemma full med olika björnar och tomtar och så. Några är rena efterapningar från Pirinens plattor och några är helt egna.

Det roliga i pärlandet är enligt Anders Ygeman att utifrån en strikt form kunna göra många olika saker. Kanske en kreativitet som kan komma väl till pass för den som har axlat det yttersta ansvaret när den nya Polismyndigheten sjösätts. För det är knappast på grund av sina polismeriter Anders Ygeman tilldelats posten som inrikesminister. Det säger han i alla fall själv.
– Jag har en gång i forntiden suttit i polisstyrelsen i Stockholm, på den tiden Gunno Gunmo var polismästare. Och jag har pluggat en termin kriminologi på Stockholms universitet.
Anders Ygeman säger att det nog snarare är på grund av hans breda politiska bakgrund och att han är bra på att få saker gjorda i en politisk miljö som Stefan Löfven valt just honom.
– Jag ser ju framför mig en tid då vi behöver få mycket gjort på polissidan samtidigt som vi har en ganska besvärlig politisk majoritet. Jag hoppas att både kunna hålla fart framåt och göra det i samarbete med de andra politiska partierna.

Bakom rubriken

I Expressen har Anders Ygeman medgivit att han dömts för brott i samband med en aktion mot Bromma Flygplats.
– Jag var SSU-aktiv och var ute där och tältade. Jag frikändes i tingsrätten och dömdes till dagsböter i hovrätten, säger han till tidningen.

Politiska konflikter för utvecklingen framåt, men man måste också kunna samlas i vissa frågor. Ett exempel på var åsikterna går isär är om vilken sorts mål man ska sätta för polisens verksamhet.
– Vi har ju haft en ganska lång historia av new public management, där vi sätter upp mål huvudsakligen utifrån vad som är mätbart och får en, kan jag tycka, ganska fyrkantig styrning.
Alternativet är enligt ministern att fokusera på brottsbekämpning och trygghet. Trygghetsmätningar och brottsstatistik tror han är bättre vägar att se polisens resultat.
– Det bästa brottet är ju det som aldrig begås. Jag ser hellre att polisen förebygger tio brott än löser två av de tio som redan har begåtts.
En annan fråga där de politiska uppfattningarna går isär är den om utbildningen. Regeringen är tydliga – de vill ha högskoleutbildning. Men Anders Ygeman menar att det är viktigt att ha ett så brett stöd som möjligt. Även bland de partier som varit skeptiska.
– Vi vill ha en utbildning på plats under den här mandatperioden. Men det är viktigare att det blir bra på riktigt än att det blir klart på två månader och hafsigt gjort.

Mitt i intervjun sträcker sig Anders Ygeman fram över bordet och tar sig en banan. Det är bråda dagar för inrikesministern att sätta sig in i sina ansvarsområden. Vilka det nu är. Sist Sverige hade en inrikesminister var 1998 då inrikesdepartementet avvecklades.
– Jag kommer att ansvara för polisen, säkerhetspolisen, åklagarväsendet, Ekobrottsmyndigheten och all lagstiftning som rör polisen.
Ygeman kan även titulera sig IT-säkerhetsminister. Justitieminister Morgan Johansson har ansvar för domstolsväsendet, brottsbalk, civilrätt och kriminalvården. Han är inte Anders Ygemans chef även om han är chef för departementet.
– Men vi samarbetar och kommer jättebra överens.

Anders Ygeman kommer senast från posten som ordförande i trafikutskottet. Före valet spekulerades det om honom som en tänkbar infrastrukturminister. Han uttalade sig inför valet bland annat om att han ville ”vara med och ställa om Sverige till hållbarhet i en tid där allt färre verkar se klimatutmaningen”. Hur länge han vetat om att han skulle få den här ministerposten vill han inte berätta. Ändra fokus från infrastruktur till brottsbekämpning tror han inte blir något problem.
– Jag tror snarare att det kan vara en anledning till att jag fick det här. Att jag har visat ett antal gånger förut att jag är snabb på att ställa om.

Kanske kommer också Anders Ygemans utlovade förmåga att ena och sortera bland konflikter att hjälpa honom hantera vad han själv ser som en av de största utmaningarna med polisen. Att det är en gammal och uppsplittrad organisation med många lager av ledarskap där det är svårt att både få igenom beslut och få loss information.
– Jag har hört om en del hårresande exempel och här tror jag att den nya organisationen kan bli en nystart.

Den nya Polismyndigheten ska sjösättas med ett stort ekonomiskt underskott. Men Anders Ygeman tycker att möjligheterna är oändliga. Han anser att de ekonomiska bekymren måste lösas inom myndigheten.
– Vi får nog vara glada för vi har aldrig förr haft så mycket pengar och sedan se till att använda de pengarna så effektivt som det går. Vi har en ränta på noll procent, det ekonomiska läget ser lite tuffare ut än vad vi trodde för något år sedan och att då efter ett par år med ganska stora resursförstärkningar tro att det ska komma väldigt mycket mer resurser till polisen, det tror jag tyvärr är lite naivt.

När flera myndigheter slås ihop tror Anders Ygeman att det kommer att finnas mycket administration att spara på. Även om han är noga med att understryka att sparandet inte är huvudmålet med omorganisationen.
– Jag ser framför mig en polis som går från att vara bland de bästa i Europa till att bli bäst i Europa. Där någonstans måste målsättningen vara.

”Det behövs en stark poliskår och många civilanställda och gränsen mellan de här två grupperna är ibland alldeles för skarp.”
Ygeman i en riksdagsdebatt 20 november om civilanställda inom polisen

Om utbildning för specialister

Den omtvistade polisutbildningen för specialister som trots allt slagits fast i den senaste polisförordningen uttalar sig Anders Ygeman sparsamt kring.

Han har helt enkelt inte hunnit sätta sig in i ämnet ordentligt och väljer att passa på frågan om hur och om den blir av.
– Jag tror att den utvecklingen att du kanske har läst till IT-ingenjör och sedan vill bli polis kanske inte måste läsa varenda poäng precis på det sätt som man gör idag. Men det är kanske också så att polisutbildningen över tid kommer att utvecklas. Så att även de som är poliser har olika utbildning.

 

Högskoleutbildning ska utredas i vår

Justitiedepertementet jobbar just nu med att ta fram riktlinjer för en ensamutredare som ska utreda hur den nya polisutbildningen ska se ut. Det berättade  Anders Ygeman under ett besök på Polisförbundet tredje december.  Förhoppningen är enligt ministern att den ska kunna sparka igång tidig vår – gissningsvis i mars. De första studenterna på högskoleutbildningen tror Anders Ygeman ska kunna börja till höstterminen 2017.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst