–Det är tusen frågor och inga beslut. Det är brister i delegationen och våra chefer har ju sökt tjänster så de ställer sig inte upp på barrikaderna.
Det säger Jonas Nimborn, ordförande för Polisförbundet Blekinge, en vecka in i den nya organisationen.
–Det är tusen frågor och inga beslut. Det är brister i delegationen och våra chefer har ju sökt tjänster så de ställer sig inte upp på barrikaderna.
Det säger Jonas Nimborn, ordförande för Polisförbundet Blekinge, en vecka in i den nya organisationen.
Blekingepolisen har ända sedan 2007 levt i viss symbios med Skånepolisen. Bland annat har kommunikationscentralen i Malmö hanterat Blekinge. Inledningsvis vacklande lokalkännedomen, men nu fungerar det bra. Bland annat har hanteringen av stora ärenden underlättats, tycker Jonas Nimborn. Erfarenheterna har gjort att han förespråkat sammanslagningen av polisen till en enda myndighet, med få och stora ledningscentraler.
Men om läget i Blekinge just nu, när man tagit de första stapplande stegen in i Region Syd, har han inte mycket gott att säga. Han beskriver en situation där poliserna bland annat inte vet vilka scheman de ska följa från 15 februari.
–Som man är grupperade nu med en blandning av närpoliser, ingripandepoliser och hundförare så har en del tidigare periodplanerat, en del har veckoplanerat och en del gått på fast lista, så det är svårt att veta vad som ska gälla.
Än så länge kör man på med biträdande yttre befäl, som tidigare.
–Men de har ingen delegation så det är oklart vilka beslut de får och inte får fatta och deras chefer kan ju inte heller svara på den frågan, säger Jonas Nimborn.
Till saken hör att man efter år av besparingar för att få en ekonomi i balans i lilla Blekinge nu måste spara ytterligare för att rädda Region Syds ekonomi.
–Därför får vi inte längre använda timanställda. Det gör att vi tvingas ha poliser som bemannar arresten och receptionen. Det är svårt att komma närmare medborgarna då.
För Blekinges del handlar det om ett 20-tal civila tjänster, fördelat på 29 timanställda, som tar slut den här månaden. Detta i ett läge när Blekingepolisen bara tilldelats tre nya polisassistenter. Det är i och för sig mer än Kalmar och Kronoberg, som fått noll, samtidigt som Skåne fått ett tillskott på drygt hundra nya poliser.
–Det har blivit en dålig start på det hela och där finns ingen enkel lösning. Om vi inte får ordning på ekonomin så lär det bli uppsägningar, även om det knappast gäller poliser.
polisområdena
i Region SYD
Po sydvästra Götaland: Ljungby, Eslöv Hässleholm, Karlshamn, Kristianstad
Po nordvästra Skåne: Ängelholm,
Helsingborg, Klippan,
Landskrona
Po Malmö
Po sydöstra Götaland: Västervik, Växjö, Nybro, Kalmar, Karlskrona
Po södra Skåne: Kävlinge, Lund, Trelleborg, Ystad
Blekinge ska med tiden delas i två, polisiärt sett. Om ungefär nio månader ska de östra delarna av Blekinge län ingå i Polisområde sydöstra Götaland, medan de västra delarna kommer att tillhöra Polisområde sydvästra Götaland. Det innebär att det kommer att behöva göras ytterligare en inmappning av medarbetarna någon gång på vårkanten.
Oron är som mest påtaglig i chefsleden, som fortfarande är inne i olika rekryteringsprocesser, berättar Jonas Nimborn.
– Även de som får en ny chefstjänst kanske blir tvungna att resa långt om de tackar ja till det nya jobbet. Den enda grupp som känner sig rätt så trygg just nu är trafikarna, som har fått en chef och jobbar på ungefär som vanligt.