Annons
Annons

Dan Eliasson: ”Internt ska man kunna prata om allt”

10 februari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Resultatkultur och takhöjd var två av frågorna som diskuterades när rikspolischef Dan Eliasson för första gången besökte Polisförbundets styrelse.

Resultatkultur och takhöjd var två av frågorna som diskuterades när rikspolischef Dan Eliasson för första gången besökte Polisförbundets styrelse.

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Vid träffen på Polisförbundets kansli i förra veckan framhöll Dan Eliasson bland annat att Polismyndigheten har två tuffa år framför sig, där hans egen roll är att vara möjliggörare.
–Det gäller att inte tro att vi kan detaljstyra.

Eliasson berättade att han själv har dåliga erfarenheter av att – i en iver att visa sig duglig – styra utifrån prestationer. Han beskrev hur han 2007, som generaldirektör för Migrationsverket, fick i uppdrag att få verket att hantera ett visst antal asylärenden, i syfte att korta tiden i asylsystemet. Funderingar, till synes smarta lösningar och övertid ledde till att man i stort sett tredubblade leveransen och nästan kom upp i den årsproduktion regeringen önskat. Berömmet från en lyrisk minister Billström lät enligt Eliasson inte vänta på sig.
– Men när vi tittade närmare på effekterna visade det sig att vi bara tagit de enkla ärendena. Tiden i mottagningssystemet blev i själva verket längre. Det blev dyrare för staten och de asylsökande hann rota sig ännu mer, sa Dan Eliasson.

Han poängterade också att det är lättare sagt än gjort att sätta rätt mål.
–Och här kan jag säga att polisen inte ligger längre fram än några andra myndigheter, snarare kanske lite efter med att åstadkomma vad är det vi faktiskt ska åstadkomma. Det gäller nu att fokusera på rätt saker och ge medarbetarna större möjligheter.

Lena Nitz.
Lena Nitz

Talet om utrymme för medarbetarna fick Polisförbundets ordförande Lena Nitz att ta upp frågan om takhöjd. Hon nämnde medlemsundersökningen på det temat, som Polisförbundet lät genomföra 2012.
–Vi har nu gjort en ny medlemsundersökning som visar att det inte blivit bättre sen 2012. Vad gör att det är så – och hur gör vi för att höja taket? frågade hon.

Dan Eliasson uttryckte viss förvåning.
–Är det någon yrkeskategori som jag känner är rak och frimodig i kommunikationen så är det ju polisanställda.  Där är ju rakt, pang på, man ger och tar tydliga budskap och sen kan man ruska av sig. Om man jämför med UD eller Justitiedepartementet så är det ett enormt mycket friskare samtalsklimat inom polisen.

Men eftersom nu taket upplevs som lågt vill Dan Eliasson diskutera hur läget kan förbättras.
–Kan det vara en ledarskapsfråga? Jag tycker ju inte att högt i tak är när man går ut i media och sparkar på den egna myndigheten och tror att det ska bli något hurrarop. Det är liksom inte min definition av öppenhet. Men däremot internt ska man kunna prata om allting.
–Frågan gäller om man har möjlighet att komma med kritik till chefen, utan vara rädd för repressalier. Då menar man omplaceringar, möjligheten att få nya tjänster. Så det är där problematiken gäller och det är en upplevelse, sa Lena Nitz.
–Är det här känslan så hjälp mig att vara klok. För mig är det så självklart att man ska ha alla goda argument på bordet för att göra det bästa av det hela. När vi pratat igenom frågan så kör vi, sa Dan Eliasson.

 

Inslag SR Ekot, 10 feb: Var tredje polis rädd att framföra kritik

 

PM Polisförbundet: Poliserna mer rädda än andra att kritisera chefen

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst