Annons
Annons

Ingen plats för hund i nya turlagen

5 februari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Tomas Ohlsson
Foto: Tomas Ohlsson

Hundförare i Göteborg är upprörda över hur deras arbetssituation blivit efter den första januari. Det som tidigare var en väl sammanhållen enhet har nu splittrats. Något som medfört både oro och otrygghet för hundförarna.

Foto: Tomas Ohlsson
Inmappningen av hundförare i Göteborg har lösts på ett sätt som bara fungerar i teorin, berättar Lars Angbo. Foto: Tomas Ohlsson

Hundförare i Göteborg är upprörda över hur deras arbetssituation blivit efter den första januari. Det som tidigare var en väl sammanhållen enhet har nu splittrats. Något som medfört både oro och otrygghet för hundförarna.

– Vi har hundförare som är inmappade på ett ställe där de aldrig har träffat sitt yttre befäl. De vet inte vem som beviljar ledighet eller vem de ska ringa om de eller hunden blir sjuka. Det skapar en stor oro, säger Lars Angbo som är facklig företrädare för hundförarna i Göteborg.

Det finns drygt
400 polishundar
i Sverige, 25 av dem
i Göteborg.

Enligt honom har inmappningen lösts på ett sätt som bara fungerar i teorin. I praktiken finns det för närvarande ingen möjlighet för Göteborgspolisens hundförare att ha sin arbetsplats i lokalpolisområdena. Vare sig lokaler eller andra förutsättningar är anpassade till hundarna. Därför fortsätter de att ha sin fysiska arbetsplats i den tidigare hundenhetens lokaler i Skår. Medan befäl och turlaget de tillhör befinner sig någon helt annanstans.

Hundpolis2
Lars Angbo med sin hund Thinice Caval, alias Kalle, en åttaårig malinois som han har haft i några månader.

Ingen har längre någon samlad bild över hur många hundförare som är i tjänst vid olika tidpunkter. Vilket gör det svårt för ett befäl på ett lokalpolisområde att exempelvis veta vem som kan ringas in om en hundförare blir sjuk. Att det saknas överblick kan också få operativa konsekvenser – till exempel vid ett försvinnande.

Att hundförare och hundar nu har placerats ut på de olika lokalpolisområdena är ett led i att polisen ska komma närmare medborgarna. Samtidigt pågår en utredning om hur hundverksamheten ska organiseras nationellt, som ska vara klar i april.
– Vi tycker att man borde ha väntat in den. Det är inte det att vi är emot förändring, men då ska det ju vara till något bättre, säger Lars Angbo.

Han får visst stöd av Erik Nord, chef för polisområde Göteborg, som lovar att se över frågan.
– Det här beslutet är taget av Genomförandekommittén och det är förmodligen inte det mest gynnsamma för just hundverksamheten. Vissa saker går säkert att justera, men det handlar mest om skadereduktion. Man ska inte hoppas på att vi får tillbaka en hundenhet på regionnivå, säger han till Polistidningen.

De olika regionerna har löst hundverksamheten på lite olika sätt i avvaktan på utredningen OP20.

I Stockholm har man valt att fortsätta i princip som före årsskiftet, medan hundförare i exempelvis Örebro och Skåne upplever liknande problem som i Göteborg.

Sophia Willander är ordförande för Polisförbundet Region Syd.
– Tidigare hade sektionscheferna enorm koll på hundförarna och deras hundar. De kände till vad som krävs i form av exempelvis träning. Det gör inte cheferna i lokalpolisområdena. Min bild är att verksamheten fungerar enbart för att poliserna är så lojala.

Anna Hjorth
frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst