Upp till sex poliser i varje rum och ingen extra ersättning för enkelt boende. De svenska skidframgångarna i Falun är odiskutabla, men polisernas inkvartering håller inte måttet.
Upp till sex poliser i varje rum och ingen extra ersättning för enkelt boende. De svenska skidframgångarna i Falun är odiskutabla, men polisernas inkvartering håller inte måttet.
Lokala avtal med arbetsgivaren om vilken standard som ska gälla för boende åt poliser som ingår i kommenderingar med övernattning saknas. Under skid-VM i Falun har frågan återigen blivit aktuell.
Ett 50-tal poliser deltar i kommenderingen och de flesta av dem är ditresta. Med hänvisning till att det inte finns något avtal betalar arbetsgivaren ingen extra ersättning till poliserna som måste dela rum – trots Arbetsgivarverkets rekommendationer om att enkelrum med WC och dusch ska erbjudas i normalfallet.
– Vi har just avslutat förhandlingar i oenighet med arbetsgivaren och för tillfället kan jag inte säga något mer, säger Malin Thor, Polisförbundets ombudsman för förhandlingsfrågor.
Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet Region Mitt, har uppmärksammats på att maten inte är bra.
– Det handlar om skolmatskvalitet på maten som ibland serveras kall och det är naturligtvis inte acceptabelt, speciellt som hela värdet dras från traktamentet. Vi har en del medlemmar på plats i Falun och flera av dem har hört av sig med klagomål. Nu sover det upp till sex personer i varje rum och det säger sig självt att vilan blir lidande, säger hon.
Enligt Anna Ramsten beror situationen på att ledningen väntade för länge med att boka rum.
– Det är inte ondska som ligger bakom, arbetsgivaren vill naturligtvis inte att boendet ska vara dåligt, men man har haft flera år på sig.
Stabschefen i Falun, Thomas Hellgren, menar dock att Polisen var tidigt ute i jakten på hotellrum.
– I övrigt avstår vi från att kommentera boendefrågan under pågående kommendering, säger han till Polistidningen.
Anna Ekstam, förbundsområdesordförande i Dalarna, säger att hon tycker att det är solklart att arbetsgivaren bär ansvaret för boendeproblematiken.
– När kommenderingen är över kommer vi att utvärdera boendet utifrån arbetsmiljöaspekten, troligtvis genom att de medlemmar som bott där ges möjlighet att svara på en undersökning.
– I det här fallet är det flera variabler som spelat roll för resultatet; ändrade förutsättningar efter hand, oklarheter kring budget samt omorganisationen som tagit fokus i en mycket ansträngd tid när kommenderingen till skid-VM skulle planeras. Men, det fråntar i sig inte arbetsgivaren ansvar för en god arbetsmiljö.