Fler än någonsin sökte. Ändå var det i slutändan bara 313 studenter – 24 färre än planerat – som började på polisutbildningen härom veckan.
Tio utvalda föll bort i samband med två nya moment i antagningsprocessen: drogtest och säkerhetssamtal. 14 tackade nej till sin plats och några reserver hade Rekryteringsmyndigheten inte hunnit vaska fram.
Antagningsstatistiken är inte klar än. Det ska bli intressant att se vilka gymnasiebetyg som krävdes för att kallas till tester i den första sållningen av alla 8 310 sökande, nu när betygen har fått en avgörande roll i processen. En annan spännande siffra är hur många av de som kallades till tester som inte dök upp. De var tydligen så många att hela processen försenades.
Till polisutbildningen som drar igång i höst har 6 515 personer sökt. Minskningen kan delvis bero på en annan nyhet i förfarandet: spärrtid. De som inte klarat testerna måste vänta ett år innan de får söka på nytt, om det var fysiken som fallerade. De som nekades plats av psykologiska, medicinska eller säkerhetsskäl får vänta två år innan de kan söka igen.

Det nya antagningssystemet har fått en del kritik, inte minst för att folkhögskoleelever på polisförberedande utbildningar runt om i landet inte längre är behöriga att söka. I höstas togs ett nytt beslut i frågan, berättar Stefan Sterner, HR-strateg på Polismyndigheten. Men av tekniska skäl är det först i höst som folkhögskoleelever åter kan vara med och konkurrera om en framtid som polis.
Läs mer:
Tidigare texter kopplade till antagningen:
Nu införs säkerhetssamtal med sökande till polisutbildningen
Drogtest införs vid rekryteringen till polisutbildningen
Betygen viktiga för den som vill bli polis