Annons

Annons

Militär kan stötta polis vid terrorangrepp

20 februari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sedan första februari kan polisen be militären om hjälp vid en terrorsituation. Militären får polismans befogenhet. Det uppger Sveriges Radio Ekot. (UR ARKIVET)

Sedan första februari kan polisen be militären om hjälp vid en terrorsituation. Militären får polismans befogenhet. Det uppger Sveriges Radio Ekot. (UR ARKIVET)

Från 2006 har det varit möjligt för polisen att få militärt stöd vid terrorsituationer, men det begränsades 2007 till att enbart omfatta luft- och sjöstrider. En ny tolkning av lagen gäller från första februari. Den gör enligt Ekot gällande att polisen också kan be försvarsmakten om hjälp med att säkra byggnader, med underrättelse, IT, bombskydd och stridande personal.
Håkan Wall, chef vid Rikskriminalpolisens ordningspolisenhet säger till Ekot att detta innebär att försvarsmakten får polismans befogenhet. De försvarsmaktsanställda som ska användas kommer att genomgå en polisiär utbildning på en till två veckor.
För att militären ska kallas in krävs enligt lagen regeringens medgivande. Men vid brådskande fall som kan innebära fara för människors liv eller omfattande förstörelse räcker det att Polismyndigheten underrättar regeringen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst