Den svenskfinländska utbildningssatsningen Joint Patrol ska rusta poliser i östra Norrbotten för att jobba över gränsen till Finland. Men det är oklart om det ska ske genom sampatrullering eller genom att finnas till hands som förstärkning.
Den svenskfinländska utbildningssatsningen Joint Patrol ska rusta poliser i östra Norrbotten för att jobba över gränsen till Finland. Men det är oklart om det ska ske genom sampatrullering eller genom att finnas till hands som förstärkning.
–Målbilderna för projektet är lite olika beroende på om du frågar en svensk eller finländare och det är lite förvirrande. Finland vill gå längre med sampatrullering och det tror vi inte är någon bra lösning, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud för Polisförbundet i Region Nord.
Varför då?
–Vi tycker att det finns frågetecken som behöver rätas ut först. Det handlar om språkliga hinder och inte minst skillnader i jobbkultur och lagstiftning. Finländska kollegor arbetar mer auktoritärt och använder våld i ett tidigare skede av ett ingripande. Att få ihop det med vårt sätt att jobba är en svårighet som inte bör underskattas.
Polisförbundet ställer sig annars positiv till grundtanken för Joint Patrol, där poliser opererar över stora geografiska områden och där det ofta är närmare till finländska kollegor.
Mikael Rova, projektledare för Joint Patrol, nämner Pajala som exempel.
–Där har Polisen ibland 18 mil till närmaste polisförstärkning inom Sverige, men kan ha tre mil till finländsk polis. Vi ser en rad fördelar med att öppna polisarbetet över gränsen. Förutom att enklare kunna ge förstärkning vid behov kan det handla om spaningsarbete eller att hålla förhör på finländsk mark.
Men lagstiftningen finns inte på plats ännu?
–Det stämmer, men vi har fått ett tydligt uppdrag från centralt håll att organisationen ska vara redo för det nya arbetssättet om drygt ett år och då talar mycket för att lagarna har justerats.
Mikael Rova pekar på att verkligheten delvis tvingat fram förändringen när städerna Haparanda och Torneå växer ihop och att det till och med finns planer för offentliga byggnader mitt på gränsen.
Hur ser du på kulturskillnaderna mellan svensk och finländsk polis?
–Jag är inte så säker på att de är så stora som det uppfattas. Av det vi lärt oss hittills inom projektet så är det snarast så att det finns mer likheter än olikheter.
Fredrik Mårtensson
frilansjournalist
EU-finansierat
Joint Patrol pågår som ett tvåårigt samarbetsprojekt fram till 31 juli 2016 för att ge poliser i Sverige och Finland möjlighet och kunskap att korsa nationsgränsen i arbetet.
I Sverige utbildas 75 poliser som är verksamma i östra Norrbotten eller som vakthavande befäl och förundersökningsledare. Totalt blir det 20 utbildningsdagar inom fem områden med fokus på lagstiftning och polistaktik. Parallellt ges också språkutbildning i finska med start under våren, totalt två timmar i veckan under 15 månader.