Annons
Annons

Maxstyrka i fokus för tjejer som satsar på piketen

11 mars 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Stora muskelgrupper belastas och det gör ont ibland. Men det är roligt också. – Det är en jättebra sammanhållning och det betyder jättemycket, säger My. Foto: Emma Eneström
Foto: Emma Eneström

– Det svåraste är att släpa en person på 110 kilo, i full utrustning, en viss sträcka på en viss tid, svarar Emelie direkt på frågan vilken del av piketens fystester som känns som den största utmaningen.

Stora muskelgrupper belastas och det gör ont ibland. Men det är roligt också. – Det är en jättebra sammanhållning och det betyder jättemycket, säger My. Foto: Emma Eneström
Stora muskelgrupper belastas och det gör ont ibland. Men det är roligt också. – Det är en jättebra sammanhållning och det betyder jättemycket, säger My.                   Foto: Emma Eneström

Med en duns åker skivstången i golvet och ansiktsfärgen återgår långsamt från glödande röd till svettigt skär.

– Bra jobbat.
– Snyggt.
Kristin dricker lite vatten och byter plats med My. Det är hennes tur att tillsammans med Emelie säkra och peppa.

Varje måndagskväll träffas de tjejer på polisutbildningen i Växjö som vill ha hjälp med att uppnå styrkan som krävs för att platsa i piketen. Kondition och uthållighet tränar de på egen hand, efter ett program som de fått av fysioterapeuten Arne Rosendal Hansen. På måndagar gäller maxstyrka, det område där skillnaden mellan män och kvinnor generellt är störst.
– Det svåraste är att släpa en person på 110 kilo, i full utrustning, en viss sträcka på en viss tid, svarar Emelie direkt på frågan vilken del av piketens fystester som känns som den största utmaningen.

Varje termin får de som deltar i projektet åka till Malmö och köra piketens testbana. Det är en viktig målbild enligt deras tränare. Emelie, My och Kristin går tredje terminen och har varit där två gånger. De tycker besöken har ingjutit hopp om att faktiskt ta sig in i piketen en dag.
– Absolut inte omöjligt, slår Kristin fast.

En del av killarna i klassen är lite avundsjuka upplever tjejerna, men på ett positivt sätt. Och mest på att just få åka till Malmö och pröva banan. Annars handlar det inte så mycket om killar och tjejer, tycker de.
– Det handlar liksom om rätt person på rätt plats.

Alla har de hört att det ska vara ett tufft klimat i piketen men det avskräcker inte.
– Dessutom tror jag att många killar tycker att det är skönt när det kommer tjejer till en arbetsplats och vissa skämt måste bytas ut och så, säger Emelie.
Hon och My har tidigare jobbat inom militären och de andra håller med henne.

De flesta som ingår i projektet är vana vid att träna mycket. Kristin är gammal fotbollsspelare, My kommer från handbollen och Emelie har dansat hela sitt liv. Gemensamt för alla tre är vana vid att styrketräna tungt. Även om de nu mäter och uppnår resultat på ett helt annat sätt. Emelie tog 115 kilo i marklyft på senaste maxstyrketestet. Ett resultat hon är märkbart nöjd med. När det gäller chins har hon lite brantare uppförsbacke. Både My och Kristin lassar på extra kilon innan de kliver upp och greppar stången. Själv kör hon med egen vikt, men i dag lossnar det och hon kan häva sig upp en gång till.
– Sakta men säkert, mumlar hon sammanbitet när hon fyller i schemat.

Tålamod är nog ett ledord att hålla fast vid. Enligt Arne Rosendal Hansen ligger det många års träning framför de tjejer som verkligen vill uppnå målet. Maxstyrketräning kan inte forceras utan kräver lång återhämtning mellan varje pass. Enligt fysioterapeuten kan tjejerna om de verkligen vill klämma in två pass i veckan men absolut inte mer. Dessutom kommer det ju dröja innan de kan söka in på riktigt även om de är på topp vid examen.
– Man ska ju hinna jobba ett tag innan man söker. I början kommer man nog ha fullt sjå med att komma in i jobbet, rutinerna, lära sig när man kan äta och sova och träna. Så det är en fråga om disciplin. Mycket disciplin, säger Kristin.

”Många såg inte piketen som en möjlighet”

(Publicerad 20 februari)

Att det har varit svårt att få in kvinnor i piketen är känt. De tuffa fysiska testerna står i vägen. År 2013 vände sig Skånepolisen till polisutbildningen i Växjö med en önskan om att få hjälp med en lösning.

Mikael Storm, då enhetschef på piketen i Skåne, berättar att man redan hade ett projekt som syftade till att få in kvinnor i verksamheten, men att upptagningsområdet var för litet och det i slutändan blev för få värvade.

Samtidigt hade en genomlysning av piketens fysiska tester visat att de var relevanta för arbetsuppgifterna.
– Kravprofilen för piketen är möjlig för alla att uppnå. Det handlar bara om resans längd. Jag minns när jag själv började polisutbildningen – det var killar som redan då tränade med syfte att söka till piketen.
Därmed kläcktes idén om att fånga tjejerna redan på grundutbildningen. Passande nog har också den idrottsvetenskapliga institutionen på Linnéuniversitetet i Växjö inriktning på high performance.

Foto: Linnéuniversitetet
Rolf Landgren Foto: Linné-universitetet

– Vi kallade till en inspirationsträff för att undersöka intresset och det var jättemånga som kom, berättar studierektor Rolf Landgren.

Sedan februari 2014 är träningen igång. Allt sker utanför ordinarie lektionstid.
– Varje måndag har vi den tunga maxstyrketräningen tillsammans. Utöver det behöver de köra fem till sex pass i veckan, främst uthållighet, som de ska redovisa till mig sen, säger Arne Rosendal Hansen som är idrottsfysiolog på Linnéuniversitetet och ansvarig för träningen.
Enligt honom, som är van vid att träna elitidrottare, är det framför allt styrka tjejerna behöver bli bättre på för att matcha killarna i pikettesterna.

Foto: Linnéuniversitetet
Arne Rosendal Hansen Foto: Linné-universitetet

– Att bygga upp styrka kräver hård träning över lång tid. Det här är ett projekt på två, tre kanske fyra år. Uthålligheten är inte en lika stor utmaning, men kräver hård träning också den.

Att ha en målbild är också en av Arne Rosendal Hansens käpphästar för att träningen ska lyckas. Därför får deltagarna minst en gång per termin pröva på antagningsbanan i Malmö. En tjej har redan klarat piketens fystester och Arne Rosendal Hansen tror absolut att många fler har potential.
– Det är väldigt målmedvetna och duktiga tjejer. Flera av dem är ju idrottare i grunden säger han.

Enligt honom har också flera killar varit intresserade, men de får nöja sig med tillgång till träningsprogrammen och kan få hjälp via den ordinarie utbildningen där han också medverkar. I dag är 27 tjejer aktiva i programmet och i början av mars kommer ett nytt gäng från andra terminen kliva på.
– En undersökning gjord av en student visar att ingen av de här tjejerna ens såg piketen som en möjlighet innan. Vi har öppnat upp för en helt ny målgrupp, säger studierektor Rolf Landgren.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst