Annons
Annons

Flytt ska sätta nya organisationen

8 april 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
kiruna-polisen03
Foto: Simon Eliasson

I Kiruna laddas det för den kommande flytten av staden. Gruvan har perforerat berget under bebyggelsen och om ett antal år står inte husen säkert längre. Hos poliserna väcker flyttplanerna förhoppningar om bättre arbetsmiljö.

Foto: Anna Hjort
Foto: Simon Eliasson

I Kiruna laddas det för den kommande flytten av staden. Gruvan har perforerat berget under bebyggelsen och om ett antal år står inte husen säkert längre. Hos poliserna väcker flyttplanerna förhoppningar om bättre arbetsmiljö.

Stad i omvandling

  • Det har funnits gruvor i Kiruna ända sedan 1600-talet. Staden grundades år 1900 vid berget Kiirunavaaras fot.
  • På 1970-talet hade staden drygt 30 000 invånare. Numera är de 23 000. Knappt 2000 personer arbetar åt gruvbolaget LKAB i Kiruna.
  • 2004 meddelade LKAB att de skulle börja bryta malm så nära detaljplanerat område att bebyggelsen skulle påverkas. Med andra ord: staden måste flyttas
  • Den nya stadskärnan byggs ungefär tre kilometer öster om den nuvarande. Den första byggnaden där är det nya stadshuset.
  • Runt stadshuset kommer en första etapp med tio affärskvarter och en huvudgata att anläggas. Polisstationen kommer sannolikt att ligga i, eller i anslutning till, det området.

Trots att det har gått tio år sedan gruvjätten LKAB meddelade att hålrummen i berget breder ut sig, så att man på sikt inte längre kan bo eller arbeta i vissa områden, har Kiruna knappt lämnat planeringsfasen. I september togs första spadtaget till stadshuset, som blir det första som byggs i den nya stadskärnan. Polishuset, som bara ligger ett stenkast från stadshusets nuvarande placering, ska också flyttas. Men när eller vart är inte klart än.

Emma Johannisson
Emma Johannisson

– Man kan säga att vi befinner oss i ett limboläge. Vår nuvarande polisstation har stora brister, framförallt när det gäller arbetsmiljön. Men det är inte någon större idé att göra något åt dem, eftersom vi vet att vi ändå ska flytta om några år, säger Emma Johannisson, polis i Kiruna och ordförande i Polisförbundets sektion Norra Lappland.

Therese
Therese Forslund

Bristerna hon nämner är bland annat arresten och intaget dit. Idag måste man till exempel ta hissen från parkeringen tillsammans med den intagne, vilket kan innebära en säkerhetsrisk. Enligt skyddsombudet Therése Forslund finns det en lång lista på förbättringar att ta hänsyn till vid bygget av det nya polishuset. Hon sitter med i en arbetsgrupp som planerar stadsomvandlingen.

Kirunapolisen

  • Polisen i Kiruna ingår tillsammans med polisen i Gällivare och Jokkmokk i polisområde Norra Lappland i region Norr.
  • I Kiruna arbetar omkring 35 poliser.
  • Polisstationen ligger i närheten av stadshuset i Kiruna, i den del av staden som ska flyttas.

 

– Vi diskuterar exempelvis om – och i så fall hur – det kan finnas vinster med samlokalisering. Just nu är det fyra tomter vi tittar på för polisstationen, en av dem ligger nära sjukhuset. En fördel med det är att vi får nära till helikopterplattan, som bland annat behövs när vi söker efter försvunna personer eller ska ta oss till olycksplatser i svår fjällterräng, säger hon.

Samtidigt som poliserna förbereder sig inför stadsomvandlingen har de gått in i den nya polisorganisationen. Men i Kiruna är det mesta fortfarande som förut, menar Emma Johannisson. Hon tror att flytten kan bli det som gör att den nya organisationen hamnar på plats.

– Det kan bli symboliskt viktigt, jag ser flytten som en möjlighet. Då kan vi börja bygga våra nya grupper och enheter i den nya organisationen i lokaler som är anpassade efter vår verksamhet.

 

Anna Hjorth

Frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst