Annons
Annons

Foxtrot, Uniform, Bravo, Alpha, Romeo

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

För cirka 90 dagar sen twittrade Thomas Rolén att den nya Polismyndigheten var bildad, att allt hade gått enligt plan och så tackade han alla inblandade för det arbete de lagt ner. Fint av honom.

För cirka 90 dagar sen twittrade Thomas Rolén att den nya Polismyndigheten var bildad, att allt hade gått enligt plan och så tackade han alla inblandade för det arbete de lagt ner. Fint av honom.

Men om det gått enligt plan så undrar jag lite hur den planen såg ut? Det känns, snart fyra månader in i den nya myndigheten, som att det är väldigt många saker man antingen inte tänkt på eller som inte hunnits med.

Yttre kommissarien, som visserligen bara finns i Stockholm och Göteborg, har ingen plats i den nya organisationen. De jobbar på som vanligt med det de alltid gjort, vilket skiljer sig något beroende på stad, utan att riktigt ha en plan.

Vi har ännu inte samma arbetssätt på våra LKC:n, varken avseende delegation eller Storms utseende. Jag säger fortfarande LKC, för än så länge har inte ett enda LKC blivit ett RLC i praktiken.

Stockholm är först ut och sedan kommer övriga etableras vartefter in i 2016. Först nu har man bildat arbetsgrupper för att hitta ett gemensamt synsätt gällande till exempel Storms utseende och funktion.

Utöver det ska nya lokaler planeras, godkännas och byggas. Varken Rom eller ett RLC byggs på en dag och här pratar vi om en rätt viktig del i den yttre verksamhetens funktion.
Glömdes vi bort eller är det här också enligt planen?

Här ser jag Arga Snickaren framför mig, skrikandes:
– DU HAR JU INGEN PLAN!!

Mitt i allt det här får vi höra att vi ska börja bokstavera på engelska i stället för på svenska. Det vill säga Adam och Urban ska ge plats åt Alpha och Unicorn. Nej förlåt, Uniform ska det ju vara. Det är lätt att säga fel så här i början, speciellt för de som alltid använt svensk bokstavering.

De som går polisutbildningen nu får bara lära sig Nato-varianten. Allmänheten kommer däremot fortfarande köra med Sven, Ulrika och Flaggstång. Det kommer inte alls bli förvirrat för oss som sitter som mottagare av alla dessa varianter i början. Och ett registreringsnummer är väl en sak, att slå på fyra namn där stavningen inte är helt självklar är en helt annan.

Många är vi som ifrågasatt detta beslut och som tycker att det känns tramsigt. Dessutom när motiveringen är att det ska bli ”säkrare” med engelsk bokstavering i stället för svensk. De få gånger jag pratar med norsk polis, vilket händer eftersom jag sitter i Göteborg, så kan jag använda Papa och Lima, men i mitt dagliga arbete med patrullerna har jag svårt att se att det ska bli säkrare att använda en ny variant än den som sitter i ryggmärgen. I en stressad situation så kommer jag nog få ett regnr på svenska i stället för en med korrekt ihågkommen Uniform.

Jag är oftast inte motvalls när det gäller att testa nya arbetssätt eller att tänka om. Ett sätt att utvecklas är just att ta nya, oprövade vägar. Men när det känns som att man glömt bort de stora sakerna som måste fungera för att vi ska finnas till för allmänheten där och när de behöver oss, och i stället lägger tid på att få oss att bokstavera på engelska så undrar jag om allt verkligen gått enligt plan.

 

Victoria Dunros
LC-operatör
Göteborg

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst