Polisen är bäst på att räkna demonstranter. Det påstår franska forskare, som har studerat ett klassiskt stridsämne.
Polisen är bäst på att räkna demonstranter. Det påstår franska forskare, som har studerat ett klassiskt stridsämne.
Polisen går makthavarnas ärenden och underminerar siffrorna. Organisatörerna blåser tvärtemot upp antalet för att visa sin styrka.
Så brukar det i alla fall låta.
Ibland är skillnaden i uppskattningen av antalet demonstranter nästan komisk.
Nyligen trampade 120 000 invånare fransk gatsten i protest mot åtstramningspolitiken. Ja, enligt facket bakom. Polisen räknade däremot bara in 32 000 personer.
Men det är en polemik kring en manifestation av ett helt annat slag som har gjort att det har blivit en livlig debatt om saken i Frankrike.
I början av 2013 var katolska grupper på krigsstigen. De försökte stoppa en lag som skulle tillåta samkönade äktenskap. 800 000 personer deltog i en gigantisk demonstration. Eller? Enligt polisen var de i stället 340 000. Historien gjorde att en särskilt kommission tillsattes.
En statistiker, en statsvetare och en sociolog har studerat fenomenet under ett års tid. De har själva räknat demonstranter, undersökt olika beräkningsmetoder, och intervjuat löntagarfacken.
Nyligen presenterade de sin rapport.
Det finns inget idiotsäkert sätt att räkna på. Det handlar oavsett hur man gör om en uppskattning. Men polisens siffror är de som överensstämmer bäst med verkligheten, är deras slutsats.
Experterna säger också att den franska polisen gör sina beräkningar utan någon som helst inblandning av makthavare.
Manuell räkning utmed demonstrationståget, med hjälp av en räknemaskin, är fortfarande den mest tillförlitliga metoden, säger de, men hävdar samtidigt att det är viktigt att försöka finna helt nya sätt att räkna på. De anser också att polisen bör bjuda in journalister att delta vid beräkningarna för att allmänhetens tilltro till siffrorna ska öka.
– Jag är inte förvånad över rapporten. Påståendet om att vi skulle presentera låga siffror på uppdrag av regeringen är befängt. Landets politiska ledning växlar ju, men vi fortsätter att göra vårt jobb, säger Christophe Crépin, hos polisfacket UNSA Police.
Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike