Annons
Annons

De delar på hyran
– och ketchupen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Emma Eneström
Foto: Emma Eneström

Kort om tid till terminsstarten och dåligt med pengar till hyra. Att hitta boende inför utbildningen har sina utmaningar. Men polisstudenter är eftertraktade hyresgäster och för Jonathan, Emmy, Robert och Julia blev nödlösningen ett lyckokast.

Att alla håller ordning på sina grejer är A och O för att det ska fungera att bo ihop. Foto: Emma Eneström
Att alla håller ordning på sina grejer är A och O för att det ska fungera att bo ihop. Foto: Emma Eneström

Kort om tid till terminsstarten och dåligt med pengar till hyra. Att hitta boende inför utbildningen har sina utmaningar. Men polisstudenter är eftertraktade hyresgäster och för Jonathan, Emmy, Robert och Julia blev nödlösningen ett lyckokast.

– Jag tänkte att det aldrig skulle funka att bo i kollektiv men nu är jag jätteglad att det blev så här, säger Emmy.
Hon får medhåll av sina tre klasskamrater och sambos. De fick alla bråttom i november när de äntligen fick besked om att de kommit in på polisutbildningen i Stockholm, med start i januari.

De samlas runt köksbordet i kedjehuset i Huddinge där de slagit ner sina bopålar för åtminstone ett år – troligtvis två. Spisen kämpar med att värma en kastrull vatten till någons lunchpasta. Det går inte snabbt då hällen har några år på nacken. Men allt i huset funkar. Går saker sönder ska de bara höra av sig till hyresvärden- en pensionerad polis som bor på sitt lantställe. Han har hyrt ut till blivande poliser tidigare.

Sambogängets fem i topp – för att klara sambolivet

1.Respektera varandras olikheter
2. Alla måste försöka hålla ordning och plocka undan sina grejer
3.Kommunicera
4. Samarbeta
5. Ha roligt tillsammans

Även bland icke-poliser är det populärt att hyra ut till polisstuderande.
– Jag fick säkert trettio mejl på en vecka när jag annonserade efter boende, berättar Jonathan.
En del märkliga erbjudanden har de fyra fått under sin bostadsjakt. En kvinna hoppades få hjälp med en missbrukande familjemedlem. Kanske bli en bra kompis och samtidigt ta hand om hyresvärdens åldrade mor. En man som erbjöd tjejerna boende var så angelägen att de till slut fick kalla fötter.

Robert och Jonathan, som är från Göteborg, annonserade på Blocket och blev kontaktade av kedjehusets ägare. De tyckte det var för dyrt att hyra själva men hittade Julia och Emmy från Kristianstad, via diskussionsforumet polisman.se och bestämde sig för att flytta ihop. Märkligt nog hade tjejerna varit på väg att hyra in sig i samma hus tidigare men tyckt att det var för hög hyra för två. Tillsammans betalar de 18000 i månaden.

Huset har två våningar. På bottenvåningen ligger köket och ett vardagsrum med dörr ut mot en liten uteplats. Två rådjur står i slänten utanför och flyttar sig makligt när de ser oss i fönstret. Där ute ska det grillas i sommar, slår Jonathan fast. I övrig domineras rummet av en stor djurmönstrad soffa som det skojas en del om. Men den fyller sin funktion och de har haft ett par gemensamma filmkvällar i den. I köket skulle man kunna tänka sig att det lagades kollektiva grytor stup i ett men oftast lagar de mat var och en för sig.
– Vi har varsin låda i kylen med våra egna grejor. Men ketchupen är gemensam, säger Jonathan.
När han ställer fram flaskan konstaterar han att den har lättat och frågar om Robert möjligtvis druckit ur den.
– Ja, jag är ketchupoman, svarar Robert.

Gänget i kedjehuset har ännu inte satt upp några särskilda gemensamma regler. Kanske får det växa fram så småningom, men än så länge räcker det med att alla försöker hålla ordning på sina grejer.
– Jag är ganska pedantisk. Så det händer väl att jag tar tag i det direkt om det blivit lite disk eller så, säger Julia.
Robert är också en sådan som vill ha ordning och reda men han har lärt sig att stå ut med lite stök då sambon i Göteborg knappt rör vid dammsugaren. Emmy och Jonathan är av ett lite stökigare slag. Annars tycker de mestadels att det är en fördel att dela boende med klasskamrater.
– Vi läser alla varandras arbeten, säger Robert.
Jonathan berättar att Emmy, som är socionom och har en hel del studievana, hjälpt honom en del med den första uppgiften de fick i skolan.
– Jag satt och kämpade med den. Jag har ju aldrig skrivit en akademisk text förut, säger han.

På övervåningen trängs fyra sovrum och ett badrum. Eller egentligen är sovrummen tre och ett gammalt teverum får tjäna som ett fjärde. Det rummet saknar riktig dörr och måste passeras på väg till sovrummet intill. Julia drog nitlotten och i rummet intill henne bor Emmy.
– Vi bestämde så för att slippa eventuella nakenchocker, säger Emmy.
Men orättvisan är inte permanent. Nästa termin ska de lotta igen.
– På sätt och vis är det ju skönt att ha det avklarat då. Då vet jag att jag slipper det här rummet, skrattar Julia.
De andra retas och hävdar reglerna inte är klara och att hon nog måste vara med i lottningen nästa gång också.

Förra fredagen hade de sina klasskamrater på besök. En liten inflyttningstillställning. Alla i klassen har ordnat boenden. Många är inneboende. En kille bor i en källare utan värme och har fått fixa sitt eget element, berättar Julia.
– Många som var här blev lite avis och tyckte att det verkade roligt att bo så här och det är det ju. Vi blir som en liten familj, säger Emmy.

Olika läge beroende på var

För att köa till studentbostad behöver du inte vara studerande. Däremot är det ett krav att du studerar när du väl flyttar in.

I Umeå förmedlar företaget Bostaden studentbostäder. Enligt deras kundtjänst bör man, om man vill ha boende till terminsstarten, räkna med att få vänta 10-12 månader på ett studentrum i korridor och upp till tre år på en studentlägenhet. Kan man tänka sig att flytta in mitt i terminen är väntan kortare. Via universitetets hemsida kan man få hjälp med akutboende om man inte lyckats lösa bostadsfrågan vid terminsstart. Där förmedlas tillfälligt inneboende hos privatpersoner.

I Stockholm finns ett stort antal studentbostäder men kötiderna är långa. Stiftelsen Stockholms studenters bostadsförmedling har cirka 8000 studentbostäder. För att få ställa dig i kö måste du dock redan vara ansluten till Stockholms Studenters Centralorganisation. Det kan ta år att få en plats. På Södertörns Högskolas studentkårs hemsida finns fler länkar och tips samlade. Huge Fastigheter har cirka 700 studentbostäder nära campus på Södertörn, men också här är väntetiden lång. Botkyrkabyggen som erbjuder KompisBo, där två studiekompisar kan dela på en lägenhet. De närmaste åren ska det också byggas 800-1000 studentlägenheter i Flemmingsberg där Södertörns Högskola ligger.

I Växjö kan man söka sig till Linnéstudenternas bostadssida för mer information. Där finns en bostadsförmedling till privata boenden och länkar till studentboenden. Enligt Linnéstudenterna får man räkna med minst ett års väntan på studentlägenhet eller korridorrum.
Fastighetsföretaget Stubor kräver antagningsbesked av den som söker studentbostad. Då polisstudenterna generellt får sitt besked tidigare än övriga studenter har de bättre möjligheter.

Så hittar du bostad – tips och trix från polisstudenter

Annonsera själv på till exempel Blocket. Räkna med en del oseriösa svar men många vill ha blivande poliser som hyresgäster.
Släng ut frågan bland vänner och bekanta. Använd dina kontakter och sociala medier.
Ibland finns det anslagstavlor uppsatta i skolan där man kan annonsera efter boende. Kontakta någon ansvarig på utbildningen så kanske den kan hjälpa dig att sätta upp en lapp. Ha is i magen, sänk kraven och tänk på att det kan ta lite tid att hitta ett bra boende.

Medlemmar i Polisförbundet kan sätta in bostadsannonser gratis i Polistidningen i mån av plats. Där brukar både de som vill hyra och de som söker hyresgäster annonsera. Men det gäller att vara ute i god tid. Principen först till kvarn gäller och det tar några veckor från att tidningen skickats till tryck till den når brevlådorna.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser