Annons
Annons

”Drogerna måste
vi komma till rätta med”

2 juni 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Droghandeln är grunden till den negativa utvecklingen i Borås, enligt  Patric Forsgren, gruppchef för områdespolisen. Han beskriver en ond spiral som hela tiden ger utökat utrymme till de kriminella.

Vid skottlossningen mot polishuset i Borås skadades en man som av en slump befann sig på platsen – ett tydligt trendbrott, enligt polisområdeschef Lena Matthijs.
– Elva personer var i lokalen, den som sköt var helt likgiltig inför hur allmänheten drabbades, säger hon.

Det var den 1 juni som någon sköt in i polisstationens lokaler i Borås. Säkerhetsglaset stoppade kulorna, men en person som skulle utföra ett passärende träffades av glassplitter med en sårskada i pannan som följd. En man är anhållen som misstänkt för mordförsök och ytterligare tre personer är anhållna i sin frånvaro misstänkta för samma brott.

Lena Matthijs är chef för polisområde Älvsborg och stationerad i Borås. Hon betraktar händelsen som ett tydligt trendbrott, liksom dödsskjutningarna på Vårväderstorget i Göteborg i mars.
– Tidigare då tredje man skadats har det handlat om förlupna kulor. I de här två fallen har gärningsmännen inte brytt sig om ifall personer som inte haft med saken att göra kommer till skada.

Enligt Matthijs är det klarlagt att händelsen i Borås inte var en attack mot polisen.
– Beväpningen och de kriminellas vilja att ta livet av varandra har ökat och nu skulle en man som befann sig i lokalen skjutas. Men det var elva personer som riskerade att träffas och inför det var den som sköt likgiltig.

Lena Matthijs drar paralleller till ett av världens mest våldsutsatta länder.
– Tankarna går till Colombia där jag har varit mycket. Det är ett land där befolkningen tvingats vänja sig vid den här typen av brottslighet. Men att skjuta rakt in i en polisstation utan att bry sig om följderna är nytt för Sverige.

Hon tycker att det inträffade också säger mycket om polisernas arbetsvardag.
– En fingervisning om vad de kan göra mot poliser. Det har också förekommit hot mot kollegor i Borås. Situationen blir personlig och poliser som arbetar med den här typen av brott kan bli måltavlor.

Samtidigt betonar hon att det är ett fåtal individer som står för hoten och det våldsamma agerandet.
– Och vi har bra koll på vilka de är. Man kan säga att grunden är att två gäng bekämpar varandra, säger Lena Matthijs.

En ond spiral

Patric Forsgren, gruppchef områdespolisen, delar åsikten att vårdslösheten med andras liv är något nytt.

– De kriminella gängen har vi däremot haft länge, men det är klart att problemet vuxit. Det kan vara så att en del spiller över från Göteborg.

Han nämner Polismyndighetens nationella kartläggning av utsatta områden. Hässleholmen i Borås finns med bland dem, och Patric Forsgren tycker att listan borde kompletteras.

– Norrby där jag arbetar borde finnas med till exempel. Det rör sig om områden som till det yttre ser ganska trivsamma ut med grönområden, påkostade lekparker, fotbollsplaner och skateboardramper. Kommunen satsar mycket pengar, men det finns kriminella grupperingar som ägnar sig åt bilbränder och knark. Men vi kan fortfarande röra oss obehindrat i alla stadsdelar.

Enligt Patric Forsgren är det droghandeln som är grunden till den negativa utvecklingen. Han beskriver en ond spiral som hela tiden ger utökat utrymme till de kriminella.

– Det blir lättare för dem att få fotfäste och etablera en verksamhet. Drogerna måste vi komma till rätta med, som det är nu har vi en liberal syn på droger och en ökande andel ungdomar som köper och säljer. Sedan tror jag mycket på högre utbildning åt de unga som befinner sig i riskzonen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst