Sedan 2010 har antalet brittiska poliser minskat med ungefär tjugo procent. Nu ska det sparas ytterligare, men polisarbetet ska också renodlas enligt landets inrikesminister Theresa May.
Sedan 2010 har antalet brittiska poliser minskat med ungefär tjugo procent. Nu ska det sparas ytterligare, men polisarbetet ska också renodlas enligt landets inrikesminister Theresa May.
Ungefär 17 000 brittiska polistjänster har försvunnit sedan 2010. Dessutom har pensioner och löner försämrats. Det uppmärksammades vid den brittiska Polisfederationens* årliga konferens under parollen ”nedskärningar får konsekvenser”.
Vid det brittiska parlamentsvalet nyligen fick Tory majoritet och har aviserat att man tänker fortsätta att skära ner inom polisen. Inrikesminister Theresa May menade dock i ett anförande på Polisfederationens konferens att polisen lyckats väl med att åstadkomma ”mer med mindre”. Hon påpekade också att brottsligheten gått ner sedan 2010.
Men Polisfederationen framhåller att vissa brottstyper, som nätbrott och våldsbrott i stället ökat i England. Dessutom har terrorhotet uppgraderats. Extra beväpnade poliser är av den anledningen utplacerade bland annat på tågstationer i London. Polisfederationen uttryckte också i samband med konferensen att lokala poliser som syns på gatorna är en utrotningshotad art.
– Regeringen ska skydda medborgarna. Regeringen misslyckas med det, sade Polisfederationens ordförande Steve White i samband med sitt tal på konferensen.
Theresa May kallade Polisfederationens uttalanden för skrämselpropaganda.
– Det gynnar inte er, det gynnar inte de poliser ni representerar och det gynnar inte folket.
Hon talade också om att renodla polisarbetet – att polisen inte ska behöva vara socialarbetare eller sjukvårdspersonal. Därför gick hon ut med att regeringen kommer att satsa upp till 195 miljoner kronor på psykiatrin. Personer med psykiska problem tenderar annars att hamna i polisförvar.
Anna Nellberg Dennis, ordförande i Eurocop och förste vice ordförande i Polisförbundet, var också på konferensen. Hon förstår brittiska kollegornas frustration och håller med om att de tycks få betala ett högt pris för nedskärningarna. Men hon anser också att uttalandet som rör psykvården är intressant.
– Det går ju att dra paralleller till vad som händer i Sverige. Vi pratar ju också om att renodla polisyrket och svensk polis tar ju också vid där psykvården brister, säger hon.