Annons
Annons

Höga krav på framtidens polis

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu närmar sig sommaren. Vi kan snart lägga den första terminen med polisen som en myndighet bakom oss. Det har varit en tuff tid och de tuffa tiderna är högst troligt inte slut än. Hårt arbetande och lojala poliser har betalat ett högt pris för att få verksamheten att rulla i ett ooljat maskineri. Inte minst för chefer som fortfarande inte vet om de ska vara chefer fortsättningsvis eller vad de ska göra istället har det varit en tung tid. Vi planerar en större undersökning om chefernas arbetsmiljö till efter sommaren. Redan nu kan jag dock säga att de signaler vi får in är oroväckande.

Lena-Nitz-kontor-web”Jag tror inte minst att min vän och företrädare Gunno Gunnmo har rätt i fråga om polisens legitimitet hos utsatta grupper. Det är en ödesfråga.”

Omorganisationen av polisen hade goda intentioner. Dessa goda intentioner har Polisförbundet hela tiden stått bakom. Vi trodde då, och tror fortfarande, att förändring är nödvändig på många sätt för att polisen ska kunna möta framtidens utmaningar. Vi står inför en allt mer komplex och professionaliserad brottslighet som kommer att ställa hårda krav. Både på enskilda individer i uniform och för organisationen som helhet. Vilken polis som vårt framtida samhälle behöver och vill ha är en fråga som borde diskuteras mer och av fler.

Det är för att ge bränsle till en sådan idédebatt som Polisförbundet nu lanserar antologin Blåljus i gryningen om framtidens polis. Vi har bett ett antal skribenter, forskare, poliser, poeter och journalister skriva texter utifrån ett antal omvärldsförändringar som berör polisen. Listan på medverkande är vi stolta över. Några exempel: Rikspolischef Dan Eliasson skriver att polisen behöver en teknikrevolution. Polisens har stora investeringsskulder och utbildningsbehov på teknikområdet, menar han. Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki skriver om vikten av att utveckla samarbetet mellan polisiär verksamhet och forskning. Kristdemokraternas Caroline Szyber vill bland annat se mer specialistkunskaper inom polisen. Polisförbundets före detta ordförande Gunno Gunnmo menar att vårt förtroende och vår legitimitet hos utsatta, marginaliserade och utestängda grupper är en ödesfråga för det öppna demokratiska samhället.

Jag håller med om mycket av det som sägs i antologin. Både teknikutveckling, forskning och specialistutbildning tror jag till exempel är viktiga beståndsdelar för framtidens polis. Jag tror inte minst att min vän och företrädare Gunno Gunnmo har rätt i fråga om polisens legitimitet hos utsatta grupper. Det är en ödesfråga. Även om polisen har högt förtroende hos många kan förtroendesprickan mellan polisen och marginaliserade grupper bli vår akilleshäl. Det skriver jag själv om i antologin.

Antologin innehåller många andra texter av till exempel Elisabeth Massi Fritz, Anders Ygeman och Göran Greider. Men vi vill att ännu fler ger sin bild. Därför kommer även du att kunna bidra på vår blogg framtidenspolis.se. Alla måste ta ansvar för hur morgondagens poliskår ska vara och verka. Vem kan göra det bättre än vi som är poliser själva? Ge oss din bild, så fortsätter vi hålla denna viktiga debatt igång. Tillsammans.
Lena Nitz
ordförande
Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst