Polisen har för små hundburar. Det har slagits fast i två domstolar. Nu väljer Polismyndigheten att överklaga även till Högsta Förvaltningsdomstolen.
Polisen har för små hundburar. Det har slagits fast i två domstolar. Nu väljer Polismyndigheten att överklaga även till Högsta Förvaltningsdomstolen.
Detta har hänt
Enligt Jordbruksverkets regler ska en tjänstehunds bur mäta 90x60x70 centimeter.
Lars Lust och hans kollega anmälde i februari 2014 att Skånepolisen hade burar som inte höll måttet.
Länsstyrelsen förbjöd burarna, vilket har överklagats till förvaltningsrätten, kammarrätten och nu Högsta Förvaltningsdomstolen.
Lars Lust, hundförare i Skåne och en av dem som drivit frågan om att burarna är för små, har svårt att förstå varför Polismyndigheten driver ärendet vidare och inte anpassar sina burar.
– Stora hundar kan inte lägga sig bekvämt i de burar vi har. En stor bur är inte alls ett lika stort problem. Hunden lägger sig ner med ryggen mot baksätet på ett sätt som gör att de färdas säkert, säger han.
Lars Lust har själv en schäfer som är 65 centimeter i mankhöjd. Han har löst problemet genom att ta bort mellanväggen i de dubbelburar som finns monterade i bilarna. Enligt honom körs det sällan med två hundar där han jobbar.
– Visst, en större bur är sämre om man slår runt med bilen. Men då får man ju anpassa hur man kör, säger han.
Ett av Polismyndighetens argument för att trots allt få använda burarna är att hundarna inte befinner sig i bur mer än två timmar i sträck.
– Vissa hävdar att vi rastar hundarna jätteofta, men så är det inte. De kan sitta i många timmar i bilen. Och att inte kunna lägga sig ner då är ju inte bra, säger Lars Lust.
Polismyndigheten har tidigare angett att ungefär 400 bilar med platsbyggda burar skulle behöva bytas eller byggas om till enhundsbilar om förbudet vann laga kraft. Det tror Lars Lust är en överdrift.
– Väldigt mycket skulle kunna lösas genom att man tog bort mellanväggen menar han.
Per- Erik Karlsson är sammankallande i den nationella arbetsgrupp på Polismyndigheten som jobbar med bland annat hundfrågor.
– Det finns inget inrapporterat om att hundarna tagit skada av att sitta i de här burarna. Motsvarande regler finns inte heller i några andra länder. Men givetvis måste vi rätta oss i det regelverk som finns, säger han.
Till skillnad från Lars Lust tror han att kostnaderna för Polismyndigheten om de skulle bli tvungna att följa förbudet mot burarna fullt ut skulle bli stora.
– Det måste nästan till dubbelt så många bilar, säger han.
Lars Lindgren, ordförande för Polisens hundförarförbund, tycker att hundbursfrågan fått alldeles för stora proportioner.
– Det handlar om tre centimeter. Diskussionen borde handla om vad hundarna mår bäst av, att ligga något trängre eller att ha en hel kupé att slungas runt i.
Han kallar turerna kring burarna för juridiska hårklyverier och menar att det bästa vore om Polismyndigheten fick dispens att använda burarna under tiden som det gjordes en vetenskaplig studie på hur hundar bäst transporteras.
– Det står ju i Förvaltningsrättens dom att en sådan studie fattas, säger han.
”Det är inte generösa mått”
Förutom överklagande i rätten har Polismyndigheten vänt sig till Jordbruksverket med en begäran om dispens. Och verket är berett att diskutera frågan.
– Regelverket kommer inte som en överraskning för polisen utan vi har diskuterat detta länge, säger Tjitte D´Vries, chef för enheten för försöksdjur och sällskapsdjur på Jordbruksverket.
Han är beredd att föra förutsättningslösa diskussioner med Polismyndigheten för att hitta en lösning men tycker att den skrivelse som kommit in med begäran om dispens är alltför brett formulerad.
– Den måste kompletteras med vad man har för plan för att fasa ut de burar som inte håller måttet. Det är inte generösa mått, säger han.
Jordbruksverket är inte heller, enligt Tjitte D´Vries, av den uppfattningen att för stora burar är farliga.
– Vår bedömning är att hundarna balanserar upp sig själva.
I skrivelsen till Jordbruksverket framgår att Polismyndigheten vill att en studie ska göras på hur polishundar bäst bör transporteras. Det är något Tjitte D´Vries håller med om.
– Vi har kanske inte all information eftersom den här typen av test inte gjorts med hundar i så stor utsträckning.