Annons
Annons

Popcru vill sprida
det fackliga i Afrika

16 juni 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Thandi   Hlatswando Foto: Emma Eneström
Thandi Hlatswando

Thandi Hlatswayo, som företräder Sydafrikanska polisfacket Popcru, kämpar för att få poliser i fler afrikanska länder att organisera sig fackligt.

Thandi Hlatswayo, som företräder Sydafrikanska polisfacket Popcru, kämpar för att få poliser i fler afrikanska länder att organisera sig fackligt.

Thandi   Hlatswando Foto: Emma Eneström
Thandi Hlatswayo Foto: Emma Eneström

Sydafrika, med fackförbunden Popcru och Sapu, är det enda Afrikanska landet som är representerat i internationella polisfackens sammanslutning Icpra.

För dem är den största fackliga utmaningen i Sydafrika polismorden. Det enligt ordföranden Thandi Hlatswayo. Drygt 80 poliser har enligt henne dödats sedan 2012.
– Det till stor del på grund av hat mot poliser som är en rest från apartheid, då polisen var folkets fiende, säger hon.

I augusti 2012 dödades 34 strejkande gruvarbetare av polis i Sydafrika, vilket rörde upp folkets känslor, men Thandi Hlatswando menar att det inte påverkat inställningen till polisen i grunden. Hatet fanns där innan.
– Nu jobbar vi med att informera människor om att vi är på deras sida, säger hon.

Sydafrikansk polis är ensamt i Afrika om att ha ett starkt fack. Kenya samarbetar med ICPRA, men befinner sig i tvist med sin regering om huruvida de får organisera sig fackligt. Popcru arbetar aktivt med att stötta andra afrikanska länders poliser att organisera sig och har hittills organiserat symposium i Lesotho, Botswana, och Zambia.
– Vi vill att man ska organisera sig trots att förhållandena i landet är svåra. Och att vi ska bli fler länder med fackligt organiserade poliser tror jag är ett fullt uppnåeligt mål, säger Thandi Hlatswayo.

 

Vad är Icpra?

Det har gått 20 år sedan det internationella nätverket för polisfack, Icpra, bildades. I maj var Polistidningen i London vid styrelsens årliga möte.

Greg O´Connor Foto: Emma Eneström
Greg O´Connor Foto: Emma Eneström

En fråga som diskuterades flitigt var syftet med sammanslutningen. För utformningen är inte given, enligt nätverkets nya zeeländske ordförande Greg O’Connor. Detta bland annat på grund av att vissa av organisationerna som är med inte får kalla sig fackförbund.

Vad ska då Icpra vara?
– Det ska vara en plats för alla som vill förstå polisen internationellt.

Vad har Icpra åstadkommit?
Utbyte av erfarenheter och kunskap. Nya Zeeländsk polis fick till exempel just via Icpra nys om att norsk polis, precis som vi själva, inte bär vapen. Vi besökte Norge och fick se det här med att de har vapen i bilarna, en modell vi faktiskt tagit till oss.

Hur har en svensk polis nytta av att Eurocop är anslutet?
– Det ger fackförbundet mer säkerhet och trovärdighet att veta vad som pågår i andra länder. Vi kan lära oss av varandras framsteg, men också av det som inte gått så bra.

Bara ett afrikanskt land och inget asiatiskt är representerat i Icpra. Kan ni representera hela världen?
– Det där är ju svårt eftersom det inte finns några egentliga fackförbund för poliser i till exempel Asien. Och även om vi vill inkludera snarare än exkludera kan vi inte ta med alla. Det finns ett krav på demokrati. Men visionen är att alla länder ska kunna vara representerade och att alla ska förstå demokrati.

Icpra

… är en förkortning för International Council of Police Representative Associations. 32 länder är representerade. Medlemsavgiften är 1 000 dollar per medlemsförbund och år.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst