Åtta procent av kvinnorna och fyra procent av männen har fått den lägsta lönenivån, 23 800 kronor. Det visar en granskning av de omdiskuterade PA-lönerna, skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz i Aftonbladet.
I en replik skriver rikspolischef Dan Eliasson att ingångslönerna är satta utifrån kriterier som är helt könsneutrala.
Åtta procent av kvinnorna och fyra procent av männen har fått den lägsta lönenivån, 23 800 kronor. Det visar en granskning av de omdiskuterade PA-lönerna, enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i Aftonbladet. (Uppdaterad 20.40)
När det gäller det högre lönespannet – över 25 000 kronor – är förhållandet det omvända. Där hamnar nio procent av männen och cirka fyra procent av kvinnorna.
”Den nya Polismyndigheten har hittills på alla sätt misslyckats med att förklara utifrån vilka kriterier de har satt lönerna för nya polisassistenter. Nu framträder en bild där man gör en tydlig uppdelning utifrån könstillhörighet”, skriver Lena Nitz.
Hon lyfter fram att polisen i ett jämställdhetsprogram skriver att det inte ska förekomma osakliga löneskillnader på grund av kön.
”Just nu återstår det att bevisa. Polisförbundet kommer att kalla till MBL10-förhandlingar för att analysera lönerna i alla regioner. Det här blir en oerhört central fråga för arbetsgivaren att bemöta.”
I slutet av förra veckan krävde Polisförbundet att beslutet om de nya polisassistenternas löner skulle rivas upp.
”Processen har varit hafsig och oprofessionell. Det har skapat onödig ilska hos medarbetarna, som redan befinner sig i en pressad situation. Den här kartläggningen stärker vår uppfattning.”
Enligt rikspolischef Dan Eliasson har de nya polisassistenterna värderats efter könsneutrala kriterier. ”Det behöver väl egentligen inte ens sägas,” skriver han i en replik i Aftonbladet. De nya PA-assistenternas individuella löner baseras enligt Eliasson på tidigare erfarenheter, utbildningar och kompetenser.
Här finns Lena Nitz debattinlägg i sin helhet