Annons
Annons

Högskoleexamen för polisstudenterna i Umeå

11 augusti 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

De polisstudenter som börjar vid Umeå universitet i höst kommer efter avslutad utbildning inkassera 120 högskolepoäng i polisiärt arbete.

Uppdragsutbildning

Sedan år 2000 bedriver Umeå universitet polisutbildning. Året därpå gav RPS ett likadant uppdrag till Linnéuniversitetet i Växjö. Vårterminen 2015 drog Södertörns Högskola i Stockholm igång den polisutbildning som nu successivt ersätter utbildningen i Sörentorp.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har tillsatt en utredning om att göra hela polisutbildningen till en fristående högskoleutbildning. Utredningen ska presenteras i april 2016.

Redan tidigare har vissa av kurserna på polisutbildningarna i Umeå, Växjö och Södertörn genererat högskolepoäng, men Umeå blir först ut att få hela utbildningen att leda till en högskoleexamen.
– Umeå universitet har bedömt att det vi gör håller en så hög kvalitet att vi nu med stolthet kan ge våra polisstudenter högskolepoäng för hela studietiden, säger utbildningens föreståndare Lars-Erik Lauritz till Polistidningen.

Polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö ger idag 22 högskolepoäng allt som allt, berättar Betty Rohdin, som ansvarar för utbildningen. Men även i Växjö pågår en process med målet att studenterna ska få en högskoleexamen, något som enligt henne kan vara uppnått redan i december.
– Jag tycker att det är viktigt. Det är ganska orättvist att våra polisstudenter inte anses kunna få högskolepoäng för sina praktiska moment, medan sjuksköterskestudenterna får poäng för sina, säger hon.

Anders Fjällhed är lektor för polisutbildningen i Södertörn, som har störst tilldelning nya studenter. Första terminen har polisstudenterna där fått ihop 22,5 högskolepoäng, berättar han för Polistidningen. Hur det blir med övriga terminer är än så länge lite oklart, eftersom man är mitt inne i uppbyggnadsprocessen.
– Det är jätteroligt att Umeå och Växjö kommit så långt. Det gör det också lättare för oss att nå dit i och med att de banar vägen, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst