
Det är omöjligt för svensk polis att göra sitt jobb fullt ut i nuläget. Det enligt chefen för Noa:s gränspolissektion, Patrik Engström.
Det är omöjligt för svensk polis att göra sitt jobb fullt ut i nuläget. Det enligt chefen för Noa:s gränspolissektion*, Patrik Engström. Men med medmänsklighet och koll på reglerna är man en bit på väg i hanteringen av vad han ser som den största utmaningen för svensk polis just nu.
Patrik Engström är drygt 20 minuter sen till intervjun och tar sig en kopp te till lunch medan den pågår. Det är bråda dagar för gränspolissektionen

och många vill ha svar. I början på oktober blev det rubriker om att de inre utlänningskontrollerna ska öka. Det kommer antagligen att ske på sikt. Men just nu handlar det, enligt Patrik Engström, om att återgå till det normala polisarbetet.
– Vet vi vilka som kommer hit? Nej. Har vi kontroll över vilka vägar man väljer och hur många som kommer? Nej.
Med det sagt är situationen långt ifrån normal och på frågan om polisen i dag har förutsättningarna för att fullt ut göra sitt jobb ur ett gränspolisiärt perspektiv är svaret nej.
– Vet vi vilka som kommer hit? Nej. Har vi kontroll över vilka vägar man väljer och hur många som kommer? Nej.
Patrik Engström förutsätter att det kommer att skjutas till mer resurser. Om det blir pengar som tas från den övriga polisverksamheten eller om det blir nya pengar från regeringen vet han dock inte. Men han påpekar också hur hårt belastade Migrationsverket och i viss mån socialkontoren är och att det handlar om att alla måste förstärkas.
Enligt Patrik Engström är det väldigt lite vi som land kan eller ens bör göra åt det hårda flyktingtryck som råder.
– Vi kan tillfälligt återinföra gränskontroll. Det är antingen regeringen eller Polismyndigheten som beslutar om det. Men det påverkar inte möjligheten att söka asyl i Sverige. Kommer du fram till en gräns och säger att du vill söka asyl så ska ansökan prövas.
Ett återinförande av gränskontrollen skulle på sätt och vis underlätta gränspolisens arbete, men Patrik Engström ser flera problem. Bland annat att det skulle kräva stora resurser.
– Dessutom skulle det vara ett stort ingrepp i den fria rörlighet som är själva poängen med EU. Inget beslut som kan tas lättvindigt.
Att stänga gränsen, som det från vissa håll ges uttryck för en önskan om, är inte ett alternativ.
– Det går inte att stänga gränser. Inte de europeiska och definitivt inte de svenska. Den enda gräns jag känner till som är så att säga tät, som människor inte kommer förbi, det är trettioåttonde breddgraden mellan Nord- och Sydkorea.
Patrik Engströms personliga reflektion är att lösningen måste komma från EU gemensamt.
– Om man fick önska fritt skulle det ju vara ett fungerande europeiskt asylsystem där man kan göra sin asylansökan i ett EU-land och få sin ansökan prövad i ett annat.
Hur kommer det sig då att situationen har blivit så påtaglig här i Sverige just den här hösten? Kriget i Syrien har ju pågått i flera år.
– Många faktorer. Kriget i Syrien visar inga tecken på att mattas av. Det finns ingen fredsprocess. Dels har IS i Syrien och Irak öppnat andra och tredje fronter, vilket påverkar säkerhetsläget där. Samtidigt är säkerhetsläget försämrat i Irak och Afghanistan, läger i Turkiet börjar bli fulla, en inrikespolitisk debatt i Turkiet som inte direkt är vänligt ställd till de flyktingar som vistas där. Rykten om att Europa kommer att antingen ge amnesti eller förstärka gränserna.
Vad förväntar sig då chefen för gränspolissektionen av svensk gränspolis och andra poliser som till exempel de i Alma-kommenderingen?
– Jag förväntar mig att svensk gränspolis förstår hur omvärlden ser ut och vad människor flyr ifrån. Också att det är en mänsklig rättighet att söka asyl, men inte att vistas i landet utan att söka asyl. Vi ska informera om detta och vara klara och tydliga.
Patrik Engström berättar att det finns informationsmaterial på svenska, engelska, arabiska och dari att dela ut.
– Jag förväntar mig också att svensk gränspolis ska visa stor värme och medmänsklighet. Vi ska vara vaksamma på försök till människohandel eller att man försöker utnyttja de här människorna.
Polisen och övriga myndigheter har enligt gränspolischefen haft ett mycket bra samarbete med de frivilligorganisationer som hjälper flyktingarna på plats. Men bristen på kontroll över alla privata initiativ medför vissa faror.
– Det har rapporterats om flyktingar som trott att de ska få skjuts till ett boende och sedan har körts ut i skogen och rånats, säger han.
Det är enligt Patrik Engström också viktigt att de privata initiativen förstår polisens roll.
– Den är inte att hindra människor från att söka asyl utan att göra det i Sverige. Sen finns det enskilda som ger direkt kontraproduktiva råd. Som att hålla sig gömd för att öka chansen att få stanna.
Men på det stora hela så fungerar samarbetet bra.
* Patrik Engströms är chef för gränspolissektionen vid polisens Nationella Operativa Avdelning.