Han drömmer om
att vara polis i Sverige

28 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Kaj Hagman
Kaj Hagman

– I Finland har vi inte mycket erfarenhet av brottslighet med rötterna i andra länder men det måste vi skaffa oss. Det säger Kaj Hagman, finsk polis som jobbade en månad i Helsingborg.

– I Finland har vi inte mycket erfarenhet av brottslighet med rötterna i andra länder men det måste vi skaffa oss. Det säger Kaj Hagman, finsk polis som jobbade en månad i Helsingborg.

Kaj Hagman
Kaj Hagman.

Kaj Hagman, till vardags polis i Jakobstad i finska Österbotten, ska snart gå på kvällspasset i Helsingborg. De fyra septemberveckorna i Sverige är något han har planerat under lång tid inom ramarna för det nordiska tjänstemannautbytet.
– På sikt vill jag arbeta med internationellt nordiskt samarbete, det råder ju knappast några tvivel om att inget land kommer att vara isolerat i framtiden, säger Kaj Hagman och tillägger:
– Jag har faktiskt en dröm om att även kunna jobba som polis i Sverige. Språket har jag med mig, problemet är att jag måste bli svensk medborgare. En annan möjlighet är att arbeta civilt inom Polismyndigheten.

De internationella tankegångarna har fått extra näring under hösten. Finland, som jämfört med Sverige har tagit emot väldigt få flyktingar tidigare, står nu inför en helt ny situation. För polisens del handlar det om att uppgradera sitt agerande vid mottagandet av flyktingar, men också om hur ingripanden och utredningsarbete påverkas av att gärningsmän och brottsoffer kanske inte går att kommunicera med utan tolk och har rötterna i en kultur som avviker från den finska.

Kaj Hagman ska sammanställa en rapport utifrån sina erfarenheter av hur svensk polis arbetar i dessa situationer.
Personer med rötterna i mellanöstern kan ha ett annat förhållande till alkohol. Deras agerande i samband med brott skiljer sig enligt Hagman från det han kallar ”det gängse finska”.
– Enkelt uttryckt är de svårare att arbeta med än de flesta av våra vanliga kriminella. Vi är vana vid folk som är fulla och gör motstånd, då är det bara att agera. Men många med annan bakgrund är nyktra, planerade, har ett mål och krockar inte med flyktbilen. Avseende dem har vi mycket att lära från svenska kollegor.

Samtidigt är Kaj Hagman övertygad om att det motsatta också gäller. Svenska poliser borde snegla på grannen i öster, framförallt för att inspireras att uppgradera sig inom områden som kommunikation och rapportering. Han beskriver hur finska polisbilar fungerar som rullande ledningscentraler. Alla register finns tillgängliga, förhör kan genomföras och printas ut. Han betonar att systemet är stabilt och användarvänligt.
– Samtliga fordon har koll på varandras position, en stor fördel vid efterföljande. I Sverige är det bara ledningscentralerna som har den överblicken.

Finsk polis använder elpistoler, ett vapen Polisförbundet länge förordat.
– Jag tycker att ansvariga borde komma till Finland och se hur det fungerar. För poliserna innebär elpistolerna stor trygghet och lättnad. Vi slipper beslutet att öppna verkanseld mot berusade och kanske mentalsjuka personer i familjesituationer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst