Annons
Annons

Hallandspoliser hoppar av
efter pendlingshot

27 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
rattscentrum
Foto: Jan Wiriden/GT/TT

Barndomsdrömmen gick i kras. Kajsa Barkström i Halmstad är på väg att lämna polisen efter att ha fått besked om att hon förflyttas till Göteborg.
– Jag älskar mitt jobb men i första hand är jag människa och mamma, säger hon.

rattscentrum
Hit till polishuset i Göteborg är Kajsa Barkström inte beredd att pendla. Foto: Jan Wiriden/GT/TT

Barndomsdrömmen gick i kras. Kajsa Barkström i Halmstad är på väg att lämna polisen efter att ha fått besked om att hon förflyttas till Göteborg.
– Jag älskar mitt jobb men i första hand är jag människa och mamma, säger hon.

Det är flytten av polisens ledningscentral från Halmstad till regionledningscentralen som skapas i Göteborg som fått många Halmstadspoliser att reagera. Arbetsgivaren gick initialt ut med att ett 30-tal poliser måste pendla eller flytta till Göteborg. Enligt ledningen är deras kompetens med inriktning mot arbete på ledningscentral för värdefull för att inte användas.
– Men nu har man ändrat sig och gått ner till först 24 personer och nu tio, otryggheten blir stor då vi inte får säkra besked. Resten ska få jobb på PKC i Falkenberg, men vi är överkvalificerade och mitt beslut att byta jobb kvarstår, säger Kajsa Barkström, biträdande vakthavande befäl i Halmstad.

För henne innebär en arbetsplatsplacering i Göteborg en daglig pendlingstid på närmare fyra timmar i kombination med tjänstgöring i treskift.
– Vi som är befäl har sagt att vi gärna kliver ut i den riktiga kärnverksamheten för att få stanna i Halmstad men fått nej. Vi har också försökt diskutera individuella lösningar men mötts av ett kompakt ointresse, säger hon och fortsätter:
– Jag vet inte om jag beviljas tjänstledigt, men om man inte kommer med en lösning för oss som inte vill pendla slutar jag oavsett.

Arbetsgivaren erbjöd sig att ordna och bekosta hotellboende i Göteborg för att underlätta i situationer med lite ledig tid mellan skiften.
– Men det känns inte aktuellt, vi skulle ju förmånsbeskattas då och ändå gå back ekonomiskt. Jag blev ju inte polis för att bo på hotell.

Enligt Kajsa Barkström inleddes flyttprocessen med ett möte då arbetsgivaren beskrev förutsättningarna.
– Avslutningen blev att de som inte kunde flytta lika gärna kunde säga upp sig. Vi som lyssnade bröt ihop och går fortfarande runt i chock.

Nu har Kajsa Barkström begärt tjänstledigt med siktet inställt på en chefskarriär inom Kriminalvården. Hon får högre lön, men säger sig ändå beklaga yrkesbytet.
– Min barndomsdröm var alltid att bli polis, men nu går det inte längre. Jag har flera kollegor som också tänker byta till Kriminalvården eller redan har gjort det.

Regionpolischef Klas Friberg försvarar beslutet. Till SVT säger han att regeringen har fattat ett beslut om att hela Sverige utgör arbetsplats för landets poliser. Samtidigt konstaterar han att det är olyckligt att kompetenta medarbetare känner sig tvingade att sluta.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst