Annons
Annons

Umeåforskare ska studera omorganisationen

12 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Om polisens chefsled förändras, vem ska då ha ansvar och hur det ska fördelas? Det är en av frågeställningarna som ett forskningsprojekt ska belysa.

Om polisens chefsled förändras, vem ska då ha ansvar och hur ska det fördelas? Se där en av frågeställningarna som ett forskningsprojekt ska studera.

”En polis i förändring” är namnet på projektet som forskare vid Umeå universitet beviljats 2,6 miljoner kronor i stöd för av forskningsrådet Forte.

totalt 11 miljoner

Forte, Sveriges största och statliga finansiär av forskningen inom arbetsliv, hälsa, och välfärd, har nyligen fördelat årets anslag till olika forskningsprojekt. Fyra av projekten har en direkt polisiär inriktning och blev sammanlagt beviljade 11 miljoner kronor.

Projektet beskrivs som ”en studie av vardagligt meningsskapande/givande i den största myndighetsförändringen i Sverige genom tiderna.” Ansvarig för projektet är Markus Hällgren, professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Hur ska forskningen
praktiskt gå till?

Vi kommer att följa med personalen i deras arbete både ute på fältet och i inre tjänst, samt göra observationer och intervjuer med de deltagande. Efteråt analyserar vi de resultat vi fått in.

Forskningsprojektet ska granska personalens roll i den stora förändringsprocessen och vad den innebär för dem och deras dagliga arbete. Forskarna följer yttre befäl och sedan vidare genom deras kontakter med andra grupper, både polisiära och civilanställda. Hur ska arbetet göras i den nya organisationen? vem ska göra vad? Om chefsledet förändras, vem ska då ha ansvar och hur det ska fördelas? Vad innebär den nya vardagen för personalens psykiska välbefinnande?
– Uppdraget är självklart. Polisen är en samhällsbärande funktion, men organisationen måste även klara det inre trycket: Trivsel, arbetsorganisation, återkopplingen till kollegor och chefer, slutar Markus Hällgren.

Tre till ansökningar som rör polisrelaterad forskning fick sina anslag beviljade samtidigt:

  • Tove Pettersson vid Stockholms universitet har beviljats 3,3 miljoner kronor till projektet ”Kvinnor och brott som socialt problem”.
  • Stefan Sjöström vid Umeå universitet fick 2,1 miljoner kronor för studien om polisens arbete med våldtäkt mot män.
  • Olof Bäckman får 3 miljoner kronor för sin forskning om ”Den ojämlika brottsligheten”.

 

Bill Erlandsson

Frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst