Annons
Annons

Här är Eurocops
nya president

17 november 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

EXCom alt EurocopSpanska Angels Bosch valdes på tisdagen till ny president för Eurocop – paraplyorganisationen för europeiska polisfack. (Uppdaterad 19 november)

Spanska Angels Bosch valdes i mitten av november till ny president för Eurocop – paraplyorganisationen för europeiska polisfack. (Uppdaterad 19 november)

EXCom alt EurocopUnder kongressen i Dublin var det tydligt att det finns starka motsättningar inom Eurocop.

Turerna har varit flera. En hel del diskussioner fördes bakom lyckta dörrar, men de ledde inte till det enande som bland annat det danska polisförbundet arbetat hårt för att få till stånd. Det tyska polisfacket hade redan tidigare flaggat för att de avser att lämna Eurocop och de ställde sig inte bakom de val som kongressen till slut gjorde.

TIDIGARE PRESIDENTER

Herman Lutz, Tyskland,
2002-2003

Heinz Kiefer, Tyskland,
2003-2011

Anna Nellberg-Dennis, Sverige, 2011-2015

Före 2002 fanns det två organisationer som företrädde poliser på europanivå. För att arbetet skulle bli mer effektivt gick man samman och bildade Eurocop.

50-åriga Angels Bosch, som bor i nordöstra Spanien precis vid gränsen till Frankrike, har varit polis sedan 1993, och är även utbildad inom PR och juridik. Hon har varit aktiv i Eurocop allt sedan organisationen bildades 2002.

Polistidningen får under kongressen en stund på tu man hand med Angels Bosch och det märks att hon är påtagligt stolt över att ha blivit vald till president för Eurocop, som hon ser som en stark och viktig organisation.
– Jag kommer att försöka få tyskarna att stanna. Det kommer att bli svårt eftersom de har tagit en så stark ställning. Samtidigt så var det de som först föreslog att jag skulle bli president, men det är så det kan vara inom politiken, säger hon då.

Hon och den övriga ledningen fick ett tydligt uppdrag från Eurocops kongress att se till att etablera ett kontor i Bryssel, för att på så sätt jobba vidare med att få upp Eurocops frågor på EU-politikernas dagordning.

Angels Bosch berättar för Polistidningen om sin vision att förbättra villkoren för poliserna på gatan – såväl när det gäller utrustning och arbetstider som när det gäller lön och uppskattning.
– Jag vill få folket och politikerna att förstå och värdesätta polisernas uppdrag att stå för säkerheten i samhället, säger hon.

Avgiften till Eurocop baseras på antalet medlemmar. Den har varit 1,24 euro per medlem och år, men höjs efter ett beslut vid kongressen till 1,32 euro. Det motsvarar 12,29 kronor.

Tyska polisfacket står för 170000 av organisationens cirka 500 000 medlemmar. Det innebär att ett Eurocop utan tyskarna har drygt två miljoner kronor mindre att röra sig med.

När kongressen var över träffade Polistidningen några representanter för det tyska polisförbundet, GdP. De berättade att de nu definitivt bryter med Eurocop, bland annat för att organisationen inte valde den ledning som tyskarna krävt för att vara beredda att stanna kvar. Krav som de tyckte sig ha fått gehör för inför kongressen.

Eva Schoultz

omröstning Eurocop
Eurocops kongress hölls i Dublin 16-18 november. Foto: Eva Schoultz

 

ExCom Eurocop
Eurocops nyvalda exekutiva kommitté.

 

 

”Att helt kunna garantera att sådana attacker aldrig skulle kunna inträffa i en demokrati skulle innebära att ta till sådana extrema åtgärder att det skulle förändra själva grunden för vårt samhälle. Enligt mig skulle det innebära den ultimata segern för de som terroriserar oss.”

Irlands justitieminister Frances Fitzgerald, i ett anförande vid Eurocops kongress i Dublin den 16 november.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst