En centraliserad ledningscentral blev en stor förbättring för Gotlandspolisen enligt Polisförbundets Mattias Wallin. Men bemanningsläget bedömer han som kritiskt.
En centraliserad ledningscentral blev en stor förbättring för Gotlandspolisen enligt Polisförbundets Mattias Wallin. Men bemanningsläget bedömer han som kritiskt.
Den 26 oktober gick region Stockholm officiellt in i nyläge 2. Under denna del av omorganisationen ska medarbetarna börja på sina ordinarie tjänster. För polisområde Gotlands del innebar detta också att ledningscentralen på ön gick upp i Stockholms Regionledningscentral den 20 oktober.
Mattias Wallin, ordförande för Förbundsområde Gotland, är mycket nöjd med just den förändringen. Det han trodde skulle resultera i sämre samarbete mellan poliserna på fältet och ledningscentralen blev istället vad han kallar en effektiv lösning.
– Jag tvekar inte att säga ifrån om jag tycker att något inte fungerar, men det här har funkat hur bra som helst. Det känns som att de tar sig an våra ärenden på ett seriöst sätt, radioanropen och informationen i dessa är klockren, säger han.
Mattias Wallin nämner att det ännu inte har framgått vad allmänheten på Gotland anser om att utryckningar numera dirigeras från Stockholm.
– Men det finns en risk att medborgarna inte är odelat positiva. På Gotland är folk vana vid att saker sköts lokalt, inte från huvudstaden.
Det övriga utfallet av omorganisationen är Mattias Wallin mindre nöjd med. Framförallt anser han att chefstillsättningen har dragit ut på tiden så mycket att verksamheten blivit lidande.
– Vi släpar efter regionen i stort och det är naturligtvis inte bra. Det är förödande för organisationen att inte en enda chef vet om han eller hon får sitta kvar. Besluten blir naturligtvis försiktiga och färgas av osäkerheten.
Men nu är de fyra viktigaste posterna utannonserade. Sista ansökningsdagen för tjänsterna som chef för polisområdet, kansliet, lokalpolisen och utredningssidan går ut den 11november.
– Men då återstår mycket innan allt är klart och cheferna på plats.
Dessutom tycker Mattias Wallin att bemanningssituationen på ön är besvärligare än på länge. Han beskriver ett läge som kännetecknas av att aspiranterna inte vill stanna kvar medan ordinarie personal flyttar eller går i pension.
– Det är verkligen kris nu. Vi är också det enda polisområde som saknar förbindelse med fastlandet och det gör att det är svårt att bistå oss med folk ens temporärt när behovet är akut.