Annons
Annons

”Det kommer
ingen efter mig”

17 december 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Anders WestlundTill nyår slutar Anders Westlund som chefsombudsman och blir pensionär. Han ser fram emot att få tid till annat, men är bekymrad över vem som ska ta hand om cheferna nu.

Anders Westlund
Anders Westlund

Till nyår slutar Anders Westlund som chefsombudsman och blir pensionär. Han ser fram emot att få tid till annat, men är bekymrad över vem som ska ta hand om cheferna nu.

– Det hade varit fint att få avsluta med ett riktigt pass i radiobil, säger Anders Westlund, eller Vesslan som han är mer känd som på Polisförbundet.
Han har varit heltidsfacklig sedan 2003 men blev polis redan 1969. Från och till har han saknat det han kallar riktigt polisarbete under den fackliga karriären.
Nu ska han ägna sig åt att träna mer, vara med barnbarnen och kanske hjälpa till med sonens cateringföretag och ser fram emot att kunna känna sig ledig. Men det är inte odelat positivt för honom att gå.
– Det kommer ingen efter mig som det ser ut i dagsläget och det är inte bra, säger han.

Det är viktigt att cheferna har en egen företrädare menar Anders Westlund. Inte minst då deras intressen ibland går stick i stäv med andra medlemmars. I flera av förbundsregionerna finns heller ingen som företräder cheferna på regionnivå och bara i Stockholm finns en ombudsman på heltid.

Sedan 2006 har det funnits en ombudsman på Polisförbundet centralt med ansvar för cheferna. Lönen för denne har arbetsgivaren betalt. Anders Westlund kom till förbundet för ett år sedan, då han egentligen gått i pension som chefsombudsman i Stockholm och efterträdde då Erik Lagerholm. Anställningarna har varit på årsbasis och tanken var att ombudsmännen ska ut i verksamheten igen.
– Både vi och arbetsgivaren har, bland annat, sett det som en kompetensutvecklingsplats. Sedan har det ju varit lite speciellt under 2015 när så många chefer tillsattes och vi valde att ta in Anders Westlund, säger Polisförbundets kanslichef Björn Kellerth.

Fortfarande inför 2016 hänger många frågor som rör cheferna kvar. Inte minst drar tillsättningen av gruppchefer ut på tiden, men från och med årsskiftet vill arbetsgivaren inte längre betala för chefsombudsmannen. I alla fall inte innan man kommit längre i förhandlingarna om facklig tid. På Polisförbundet har man inte heller budgeterat för tjänsten.
– Vi hade räknat med att arbetsgivaren skulle vilja fortsätta ha den kvar. För oss skulle det vara en stor kostnad. Chefsfrågorna kommer nu att fördelas på befintliga resurser tills vidare. Vi hoppas så klart att det här ska lösa sig framöver, men det kommer att bli ett tufft år, säger Björn Kellerth.

Som en av sina sista stora uppgifter har Anders Westlund rest runt och besökt lokalpolisområdescheferna i Mitt, Väst, Nord och Stockholm. De övriga fick också en förfrågan, men mötena var inte helt lätta att få till, enligt chefsombudsmannen.
– Det var lite som att ”nej men oj ska vi träffa Polisförbundet, vad ska våra högre chefer säga då?”, säger han.

Enligt Anders Westlund hade man dock riktigt bra diskussioner med de som ville och kunde.
– Men de har det inte lätt. Framför allt så behöver de få mandat för att kunna sköta verksamheten. HR, som ju ska vara en stödverksamhet har blivit något helt annat som de hela tiden måste vända sig till.
Något annat lokalpolisområdeschefer är i behov av är enligt Anders Westlund fler poliser.
– Man måste bemanna kärnverksamheterna. Var är alla poliser?

Anders Westlund refererar till närpolisreformen, som ju inte riktigt lyckades med att göra polisen ständigt närvarande hos lokalbefolkningen och är rädd att det ska sluta på samma sätt den här gången.
– När det en gång blir ordning på det här, vilket jag hoppas att det blir, är det nog många av de här cheferna som inte är kvar. Jag tror inte att de kommer att orka, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst