I höst startar Grans naturbruksgymnasium en hundskötarutbildning med riksintag, inriktad på arbete med tjänstehund.
I höst startar Grans naturbruksgymnasium en hundskötarutbildning med riksintag, inriktad på arbete med tjänstehund.

Mimmi Andersson är rektor på Grans naturbruksskola i Öjebyn utanför Piteå.
– Det finns fler skolor med hundinriktning men de har långt ifrån ett så utvecklat samarbete med polis och försvar som vi har, vilket var en förutsättning för att få riksrekrytering, berättar hon.
Skolans hundlärare Anna Lundberg och hundstallets chef Eva-Maria Henriksson såg att samarbetet med försvaret och polisen kunde utvecklas.
– Vi ville arbeta med trygga hundar med samarbetsvilja och arbets- och leklust utan att skolan ägde dem. Så vi kontaktade försvarets fodervärdsprogram, säger Anna Lundberg.
Som ett resultat erbjuds alla försvarets fodervärdshundar i Piteåtrakten gratis dagisplats mot att de deltar i undervisningen.
– Förutom hundarna som inte godkänts av hälsoskäl är alla foderhundar som har stått på dagisplats hos oss färdiga tjänstehundar eller under utbildning, det är ett jättebra resultat.
Även utlämning av försvarets fodervärdsvalpar i Norrbotten hålls på skolan, plus obligatoriska träffar med fodervärdar och alla lämplighetstester av hundarna.
Polisen i Norrbotten tränar ofta i skolans lokaler och eleverna deltar som figuranter eller som åskådare vid träning och test.
– Vi behöver olika slags lokaler och på skolan kan vi träna i flera skiftande miljöer, säger Jan Grankvist, polis i Piteå.
Han tror att det goda samarbetet kommer att öka intresset för tjänstehundar.
– Det blir fler fodervärdar med hunderfarenhet och större och bättre hundunderlag. Polisen är i ständigt behov av hundar. Dessutom kan många av eleverna vara våra kommande kollegor.
Mikael Pounu, ansvarig för försvarets fodervärdsprogram, poängterar att samarbetet med skolan är viktigt för försvaret.
– Vi har ett värdefullt samarbete med väldigt bra resultat på hundarna. Det finns inte heller någon yrkesutbildning för hundförare där du blir legitimerad dressör, så skolans satsning är ett steg i rätt riktning.
Anna Persson
frilansjournalist
Ensamma om riksintag
Grans naturbruksskolas utbildning är treårig och på gymnasienivå och omfattar även teoretiska ämnen. För den som efter avslutat gymnasium vill bli behörig att söka till exempelvis polishögskolan krävs särskild behörighet, vilket innebär att man läser mer samhällskunskap, historia och matematik. Att skolan har riksrekrytering innebär att elever från hela landet har rätt att söka och ta med sin gymnasiepeng samt få inackorderingstillägg.