Annons

Annons

Disciplinpåföljd trots pressat läge

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En polis som glömt sitt vapen i omklädningsrummet bör få en varning trots att händelsen inträffade i ett pressat läge. Det slog Arbetsdomstolen fast i en dom nyligen. En polis som glömt sitt vapen i omklädningsrummet bör få en varning trots att händelsen inträffade i ett pressat läge. Det slog Arbetsdomstolen fast i en dom nyligen.

I slutet av 2014 beslutade PAN om att ge ett yttre befäl och avdelningschef på SPT vid Normalmspolisen en varning. Polisen hade lämnat kvar sitt tjänstevapen med ammunition på en bänk i omklädningsrummet på polishuset när han åkte hem för natten. Händelsen inträffade efter, vad som i AD-domen beskrivs som ett ”utomordentligt pressat arbetspass”, i samband med ett fotbollsderby.  Under arbetspasset hade bland annat en kollega som befälet ansvarade för skadats.

Polisförbundet lyfte ärendet till Arbetsdomstolen då man menar att polisen borde sluppit disciplinåtgärd.
– Vi ville få prövat var gränsen går för tjänsteförseelse och disciplinpåföljd utifrån att ärendet innehöll en rad förmildrande omständigheter såsom fullgörandet av ett arbetsmiljöansvar, säger Fredrik Westin, ombudsman i rättsfrågor.

Enligt Polisförbundet är ytterligare en faktor som talar mot disciplinåtgärd att vapnet glömdes innanför skalskyddet, i ett omklädningsrum enbart avsett för poliser och därmed aldrig riskerade att hamna i orätta händer. Arbetsdomstolen däremot höll inte med, utan bedömde tvärtom att det innebar ”en beaktansvärd risk för att vapnet ska hamna i orätta händer.”

Att varningen kvarstår efter AD-domen är enligt Fredrik Westin av betydelse framöver.
– För framtida bedömningar innebär domen ett förtydligande kring gränsen för disciplinpåföljd, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser