Tre år och två månaders fängelse för grovt rån och grovt vapenbrott. Så lyder Södertörns tingsrätts dom mot den 18-åring som stått åtalad i handgranatmålet. Tingsrätten frikänner däremot 18-åringen när det gäller försök till mord.
– Jag hade väntat mig en annan utgång, säger åklagaren. (Uppdaterad)
Tre år och två månaders fängelse för grovt rån och grovt vapenbrott. Så lyder Södertörns tingsrätts dom mot den 18-åring som stått åtalad i handgranatmålet. Tingsrätten frikänner däremot 18-åringen när det gäller försök till mord. (Uppdaterad)
Det var den 21 augusti som en handgranat kastades mot en polisbuss, parkerad i Storvreten/Tumba, där det tidigare samma natt varit oroligt. De fyra poliserna som satt i bussen klarade sig, tack vare att fordonet var förstärkt, undan med livet i behåll, men alla har har enligt deras ombud skadats fysiskt – i form av hörselskador – och psykiskt.
Vice chefsåklagare Stefan Creutz hade yrkat på upp mot åtta års fängelse för försök till mord samt ett antal andra brott, som finns med i samma mål; åtalspunkter som även berör flera andra personer i den huvudåtalades bekantskapskrets. Där fälldes alltså 18-åringen för grovt rån och grovt vapenbrott.
Stefan Creutz vet ännu inte om han kommer att överklaga domen, men säger till Polistidningen att det finns flera delar i den med vilka han inte är tillfreds.
– Jag hade förväntat mig en annan utgång och tycker att tingsrätten varit väl hårda i sin bevisvärdering när det gäller den åtalades DNA på handgranaten, säger han.
Han räknar med att kunna lämna besked om eventuell överklagan inom ett par veckor.
18-åringen har sagt att hans DNA hamnat på handgranatens grepe när han tidigare tagit i handgranaten för att sedan lämna tillbaka den till en äldre bekant som han inte kan namnet på.
Enligt de fyra polisernas målsägarbiträde UllaBella af Klercker är domen en besvikelse för målsägarna. Hon menar att den sannolikt kommer att överklagas.
– Vi hoppas att hovrätten gör en annan bedömning av bevisningen än tingsrätten.
18-åringens försvarare Clea Sangborn, som var på plats i tingsrätten för att ta del av domen, är mycket nöjd med att hennes klient friades när det gäller handgranatsattacken.
– Jag har varit orolig. Jag anser inte att det är bevisat att han är gärningsmannen, säger hon till Polistidningen.
Christer Palmkvist, andre vice ordförande i Polisförbundet, säger till Ekot att handgranatmålet är viktigt eftersom händelsen är ett allvarligt exempel på hur gränserna successivt flyttats fram när det gäller våld mot poliser.
– Det är viktigt för oss naturligtvis eftersom våra medlemmar är de som jobbar i de här miljöerna, men det är kanske än viktigare för samhället i stort för vårt öppna demokratiska samhälle – en sådan här attack är ju en attack mot just det och inte enbart mot poliser, säger han till Ekot.
Fotnot: Aftonbladets Oisín Cantwell har skrivit en krönika om Tumbadomen: ”Hoppas att domen överklagas”
Här finns alla Polistidningens artiklar om Tumba.
Emma Eneström
Eva Schoultz