Annons
Annons

Ystadspolis om Gryningspyromanen:
”Nu rör det sig om en fri man”

26 april 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Jörgen Nilsson, Ystadpolisen
Jörgen Nilsson, Ystadpolisen

Efter att ha avtjänat sitt straff är Gryningspyromanen på fri fot. Enligt spaningsledningen finns det inget lagligt eller moraliskt stöd för att hålla ett vakande öga på honom.

Efter att ha avtjänat sitt straff är Gryningspyromanen på fri fot. Enligt spaningsledningen finns det inget lagligt eller moraliskt stöd för att hålla ett vakande öga på honom.

gryningsriv
Läs Polistidningens reportage om jakten på Gryningspyromanen här.

På tisdagsmorgonen den 26 april släpptes den så kallade Grynings-pyromanen från Hallanstalten. Mannen som satte skräck i en hel trakt i Skånska Österlen har hunnit fylla 52 år. Polisinspektör Jörgen Nilsson vid Ystadpolisen tillhörde den tre man starka spaningsledningen vars arbete resulterade i fängelsedomen 2011.
– Men nu rör det sig om en fri man som har avtjänat sitt straff. Vi kan inte spana på en oskyldig person, ett nytt kapitel har börjat i hans liv. Enligt uppgifter i media verkar han ju inte heller slå sig ner i vårt område, säger Jörgen Nilsson till Polistidningen.

De hot om hämnd som nämnts i samband med intervjuer ändrar inte bedömningen?

Jörgen Nilsson, Ystadpolisen
Jörgen Nilsson, Ystadpolisen

– Nej, vi kan inte ta för gott att det som står stämmer. Vi kan inte heller kolla vidare, det är vanskligt för polisen att göra sådana efterforskningar via media. Alla som tänker efter och tror på rättssamhället måste förstå att det är så här det fungerar. Den som suttit av ett straff ska få en förnyad chans.
Samtidigt, berättar Jörgen Nilsson, är polisen vaksam på utvecklingen.
– Det gäller nog alla samhällsfunktioner och allmänheten. Det handlar om en person som hörde till de farligaste i landet då han greps.

Det utökade polisarbetet i samband med gripandet sägs ha kostat 500 miljoner. Skulle sådana resurser gå att lösgöra i dag?
– Som alltid handlar det om prioriteringar och man ska veta att vi tvingades lämna honom helt obevakad vid flera tillfällen förra gången också. Men visst är vi i ett nytt ansträngt läge nu.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst