I slutet på förra året stämde en före detta kommissarie vid NOA Polismyndigheten. Hon anser sig ha kränkts och diskriminerats samt provocerats till att säga upp sig. Polismyndigheten bestrider alla hennes yrkanden.
Poliskommissarien hade fungerat som ledningsstöd på Rikskriminalpolisen, senare NOA. Enligt stämningsansökan var det i samband med att hennes ordinarie chef sjukskrevs som trakasserierna och diskrimineringen började.
Kvinnan menar att hon behandlats illa på grund av sitt kön, att man rundat henne med information samt utsatt henne för kränkningar och ryktesspridning. I samband med inmappningen inför den nya Polismyndigheten blev hon också placerad utanför ledningsstödet där hon tidigare ingått.
I februari medverkade hon i ett nyhetsinslag i Sveriges Radio Ekot där hon bland annat berättade om hur hennes rum städats ur efter att hon haft en kortare ledighet.
– Jag kunde inte fortsätta leva i den här mycket, mycket sjuka poliskulturen, säger hon till Ekots reporter.
Kommissarien såg sig till slut tvungen att säga upp sig från sin tjänst.
Polismyndigheten gör i sitt svaromål gällande att en utredning har gjorts av en arbetsrättsjurist vid myndighetens egen HR-avdelning och att denna visat att inga trakasserier har ägt rum.
”Det kan möjligen anmärkas att utredningen har dragit ut på tiden” skriver Polismyndigheten men tar helt avstånd från att ha gjort sig skyldiga till att kvinnan tvingats säga upp sig.
Enligt stämningsansökan har kvinnan försökt att få fackligt stöd men upplever att hon inte fått någon egentlig hjälp av Polisförbundet. Sofia Ask som är ordförande för Polisförbundet NOA och haft en del av kontakterna med kommissarien väljer i nuläget att inte kommentera ärendet.
I morgon väntas den tidigare kommissariens advokat komma in med ett yttrande.