På måndagen stod det klart: Polisförbundet och arbetsgivaren har nått en överenskommelse i de långdragna löneförhandlingarna. (Uppdaterad 15.40)
På måndagen stod det klart: Polisförbundet och arbetsgivaren har nått en överenskommelse i de långdragna löneförhandlingarna. (Uppdaterad 15.40)
Värdet på de löneökningar som ingår i avtalet är totalt 2,99 procent, vilket är högre än det så kallade märkets 2,5 procent. Överenskommelsen innebär en lägstalön på 25000 kronor i månaden ”till 90 procent av de berörda poliserna”och att medlemmar som vid revisionstillfället hade sex år i tjänst kommer att tjäna mer än 28 000 kronor i månaden i snitt.
Ökningarna presenteras som ett första steg i en större uppvärdering av polisyrket, i syfte att komma till rätta med polisbristen.

– För att få fler att välja polisyrket och stanna kvar är ett omfattande polislönelyft nödvändigt. Därför måste nu regering och riksdag skjuta till mer pengar till höstens förhandlingar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz enligt ett pressmeddelande.
Rikspolischef Dan Eliasson kommenterar i samma pressmeddelande:

– Nu har vi nått fram till ett avtal som ger uttryck för vår gemensamma inriktning – en effektivare Polis närmare medborgarna. Jag är glad att vi till sist lyckades hitta en form som skapar förutsättningar för en fortsatt uppgradering och uppvärdering av polisyrket och som också kan skapa långsiktighet i lönebildningen.
De nya lönerna ska gälla från 1 oktober i fjol och kommer att börja betalas ut någon gång efter sommaren.
Uppgörelsen innebär även:
- En satsning på poliserna i de 14 särskilt utsatta områdena, pengarna kommer att gå till de som var anställda där 30 september 2015 – konstruktionen ska ses över i höst.
- Att karriärvägar så väl vertikalt som horisontellt ska skapas.
- Att Polisförbundet får större inflytande i processer där man tidigare stängts ute.
- Individuella lönesamtal för alla i chefstjänst och arbetsledande befattning samt frivilliga.
Här finns polisförbundets frågor & svar om överenskommelsen.