
– Jag ringde just en av utredarna som väljer att bryta sin semester för tredje gången den här sommaren, säger Ritha Söderberg, gruppchef på Barnahus Stockholm.

– Jag ringde just en av utredarna som väljer att bryta sin semester för tredje gången den här sommaren, säger Ritha Söderberg, gruppchef på Barnahus Stockholm.
För förhör med barn kräver lagen en särskild kompetens och en förhörsledare i ett sådant här ärende ska inte bytas ut. Trots det betraktas det inte som en specialisttjänst. Ritha Söderberg illustrerar med sin redogörelse hur skör verksamheten blir när de inte räcker till, vilket har varit fallet under en tid.
I höst görs en särskild insats för att komma tillrätta med balanserna. Åtta man tas in under tre månader för att ta itu med de över 100 ärenden rörande misstänkta brott mot barn som blivit liggande sedan slutet av maj. I september börjar också elva nya polisanställda barnutredare och fem civila som rekryteras utifrån myndigheten. Därmed är man åter fulltalig på utredarsidan. Men flera bekymmer kvarstår enligt Mats Lindström, chef för utredarna.
– Vi har svårt att behålla duktiga barnutredare. Deras kompetens är attraktiv utanför myndigheten. Flera har gått till Försäkringskassan till exempel, för bättre lön. Samtidigt tar det tid och kostar mycket att hela tiden utbilda nya. Vi skulle nog tjäna på att ge ett lönepåslag till dem vi redan har, säger han.

Han visar runt i de underdimensionerade lokalerna. I vissa rum är det minst sagt trångt mellan skrivborden. I de avdelningar där barnen vistas har också personalen själva, med enkla medel, försökt skapa en miljö lämpad för samhällets mest skyddslösa brottsoffer. På väggen i barnförhörsdelen hänger en stor tavla som föreställer Pippi Långstrump. Den har en numer pensionerad barnutredare målat.
– Utredarna här är väldigt ambitiösa. Jag behöver inte använda någon piska. Här jobbar folk för mycket i alla fall, säger Mats Lindström.
När det gäller brott mot barn är det oftast bråttom av flera anledningar. För att få till ett bra förhör behöver man hämta barnet när den misstänkte, oftast en förälder, inte vet om det. Det sker i samordning med skola eller förskola. Om man inte får till ett förhör i tid kan socialtjänsten tvingas ingripa.
– Då underrättas ju vårdnadshavaren och rättsläget försämras betydligt. Eftersom barnen inte deltar i rättegången är det första förhöret jätteviktigt, säger Mats Lindström.
På Barnhus Stockholm jobbar 58 polisanställda. Här jobbar också psykologer, sjuksköterskor, en läkare och sju socionomer. De samordnar barnens skydd med socialtjänsten i stadsdelarna. Även lokala socialtjänstemän och åklagare som kopplas in nyttjar lokalerna. Också psykologerna och socionomerna har problem med bemanningen. Det försvårar den viktiga samverkan.
– Tanken med att ha alla myndigheter samlade under samma tak är att barnet inte ska behöva berätta sin berättelse flera gånger, säger Mats Lindström.
Lönen är problemet

4500 kronor mer i månaden lockade barnutredaren Johanna Lundqvist till Försäkringskassan. Men hon kom tillbaka för känslan av att göra ett viktigt jobb.
– Det blev för mycket administration där. Jag trodde faktiskt att jag skulle få arbeta mer med människorna, säger hon.
Johanna Lundqvist trivs väldigt bra på Barnahus Stockholm.
– När jag började trodde jag att det skulle vara väldigt tungt. Att jag skulle bära med mig jobbet hem. Men så blev det inte, även om man tänker lite mer på en del fall.
Utredarna på Barnahus får handledning någon gång i månaden men den viktigaste avlastningen sker kollegor emellan menar Johanna Lundqvist.
– Alla som jobbar här är väldigt engagerade och det gör att det känns roligt.
Snart kommer hon att bli föräldraledig och hon räknar med att komma tillbaka. Men på sikt tror hon att något behöver hända med lönen om hon ska stanna kvar.
Gruppchefen Ritha Söderberg har lämnat in ett förslag till ledningen om att erbjuda de anställda förkortad arbetstid, som alternativ/komplement till löneförhöjning, för att ge utrymme för återhämtning. Johanna Lundqvist tycker att det är ett bra förslag.
– Som det är nu har jag ju gått ner i tid för att få min familjesituation att gå ihop. Med min redan låga lön blir det ju lite kvar, så det skulle definitivt kunna vara en anledning att stanna.
Allt under
samma tak
Barnahus Stockholm är ett koncept som skapades 2014. Här omhändertas fall som rör misstänkta brott mot barn hemmahörande i det som tidigare var Söderortspolisen, Västerortspolisen och City.
Tanken är att barnahus ska ha fyra ”rum” som fyller de funktioner ett utsatt barn behöver: socialtjänsten för barnets skydd, polis och åklagare för lagföring, BUP för psykosocial hälsa och sjukvård för den fysiska hälsan.