Annons
Annons

Ideell kraft sjunger på sista versen

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Pride2016 manbun (1024x823)
Foto: Eva Schoultz

 ”Vi har inte gjort nå’t!” skanderar åskådarna, när ekipage 77 i Stockholm Pride närmar sig Vasagatan, med en polisbuss i spetsen.

Prideutroparna. Foto: Eva Schoultz
Prideutroparna. Foto: Eva Schoultz

”Vi har inte gjort nå’t!” skanderar åskådarna, när ekipage 77 i Stockholm Pride närmar sig Vasagatan, med en polisbuss i spetsen.

Det är Prideutroparna som, från en skylift, agerar cheerleaders. De berättar att Gaypolisföreningen deltar i paraden för sista gången, eftersom föreningen ska läggas ner, och ropar till de som tågar bakom föreningens mörkblå banderoll:
”Nej, vi har inte gjort nå’t – men ni har gjort nå’t, för ni är härliga, ni har gjort nå’t viktigt, ni har gjort nå’t för utvecklingen av samhället!”

Johan Wiggh, ordförande för Gaypolisföreningen.
Polisförbundet tågade tillsammans med Gaypolisföreningen och Polismyndigheten genom Stockholm lördagen den 30 juli. Johan Wiggh, ordförande för Gaypolisföreningen, bar banderollen.

En av de som har anledning att ta åt sig av berömmet är Johan Wiggh, Gaypolisföreningens ordförande, som till vardags jobbar på ledningscentralen i Stockholm. Denna julilördag är han en av dem som bär föreningens banderoll under de timmar det tar för tåget att snirkla sig fram från starten vid Norrmälarstrand till målet vid Östermalms IP.

Tidigare fick Johan Wiggh och de andra styrelseledamöterna som är anställda inom Polisen använda 40 timmar om året av sin arbetstid åt föreningsuppdraget. Så är det inte längre.

Föreningens vision:

”Ingen polisanställd i Sverige kränker någon människa inom eller utom polisen med anledning av att den är homo-, bisexuell eller transperson.”

Vid ett seminarium i Pridehouse 27 juli berättar Johan Wiggh att Gaypolisföreningen först var en medlems- och stödförening. Med tiden har man allt mer jobbat mot myndigheten, med information och utbildningar samt representerat Polisen i olika forum, i Sverige och internationellt.
–Någonstans kände vi i styrelsen att landets största myndighet nog ska driva de här frågorna på egen hand, med egen personal och myndighetens mandat. Vi är bara en ideell förening, driven av våra medlemmars avgifter, intresse och engagemang.

Som mest har Gaypolisföreningen haft runt 160 medlemmar. Det lades mycket krut på att locka medlemmar och få in medlemsavgifterna. I år är antalet medlemmar blott 46.
– Vi har lett Polismyndigheten genom alla år fram till nu. Myndigheten har en vilja och ett engagemang och nu känner vi någonstans att: Varsågoda, bollen är er, säger Johan Wiggh.

Med på scenen vid seminariet på Pridehouse finns Peter Nordgaard, gruppchef på HR:s avdelning för chef- och medarbetarskap.
– Vi vill ta emot den här bollen. Inom min grupp har vi sedan en ganska kort tid tillbaka börjat jobba mer konkret med det långsiktiga när det gäller jämställdhet, likabehandling och mångfald. Däribland hbtq-frågorna, säger han.

Rekrytering till gruppen pågår i skrivande stund och man har haft möten med bland annat Gaypolisföreningen. En utmaning är, enligt Peter Nordgaard, hur man ska nå ut med arbetet i de här frågorna i hela landet och inte bara dit engagemanget redan är stort.

pride3
Riikka Ylijukuri

Riikka Ylijukuri är IGV-polis i norra Stockholm och var Gaypolisföreningens första ordförande. Hon upplever att klimatet under de 16 åren sedan föreningen bildades blivit allt öppnare, inte minst bland polisstudenterna, och känner att hon har varit med och gjort skillnad.
–Deltagandet i Prideparaden är en av de stora sakerna. För mig är inte att gå i uniform att manifestera vem jag är, utan att manifestera att polisen finns till för alla. Sen är det fantastiskt kul. För er som inte gått i paraden: Gör det!

 

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

”Det var inget jag kände till. Samtidigt finns det något rationellt i det att de frågorna hanteras av myndigheten och inte idealister. Det här ska ju vara en central del av myndigheten och myndighetens arbete.”

Rikspolischef Dan Eliasson apropå nyheten att Gaypolisföreningen läggs ned.

 

Ö Pride2016 fyra ordföringar (1024x683)

Fyra av Gaypolisföreningens fem ordföranden tågade med vid föreningens sista deltagande i Stockholm Pride; Johan Wiggh, Göran Stanton, Riikka Ylijukuri och Inga-Lill Hult.

Föreningen för gaypoliser i Sverige

2000 Föreningen bildas, två år efter första Stockholm Pride

2002 Poliser får för första gången bära uniform i Prideparaden.

2003 Stadgarna ändras så att även heterosexuella kan bli medlemmar i föreningen.

2004 Europeiska gaypolisföreningen, EGPA, bildas.

2007 Stockholmspolisens Hatbrottsjour bildas.

2010 Efter initiativ från föreningen ändrar Rikspolisstyrelsen i uniformsföreskrifter och ledighetsansökan till könsneutrala formuleringar.

2012 Stadgarna ändras till att även innefatta stöd för och förebyggande arbete mot fördomar mot transpersoner.

2014 Rikspolischef Bengt Svenson beslutar att regnbågsflaggan ska hissas utanför Rikspolisstyrelsen och Stockholmspolisens entréer i samband med Stockholm Pride, efter förslag från föreningen.

2016 Årsmötet beslutar att föreningen ska avvecklas.

Källa: Gaypolisen.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser