ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Robert Wallén, chef för polisområde Östergötland.

Robert Wallén, chef för polisområde Östergötland.  Foto: Polisen

”Mer alarmerande än jag trott”

Publicerad 2016-09-13

AktuelltMan ska vara glad när man åker till jobbet och man ska vara glad när man åker därifrån.
Det säger Robert Wallén, chef för polisområde Östergötland, som beställde rapporten om repressaliekulturen, som Polistidningen tidigare skrivit om här.

Han tillträdde 1 januari 2015, samtidigt som polisen formellt gick in i den nya organisationen. Han berättar att han då och då fick olika signaler om att medarbetarna hade svårt att uttrycka vad de tycker.
–Det handlade mycket om att jag inte fick till mig information utan fick läsa om en del saker i tidningen och undrade;  Varför har ingen sagt det här till mig?

Att polisen, som har till uppgift att säkra mänskliga fri- och rättigheter samtidigt skulle ha en kultur där folk upplever att de inte kan yttra sig rimmar illa, konstaterar han. Han betonar vikten av trivsel och att en grundförutsättning för medarbetardrivet förändringsarbete är att alla känner att de kan lyfta problem.

Östgötapolisens tidigare NMI* visade på bottenresultat, och Robert Wallén var beredd på att forskaren Malin Wieslanders rapport skulle påvisa svårigheter. (*Nöjd Medarbetar Index)
–Läget var mer alarmerande än jag trott. Därför är jag extra glad att jag gjorde det här, säger Robert Wallén till Polistidningen.
Han betonar att han inte är intresserad av att leta syndabockar.
–Jag vill lägga fokus på hur vi vill att det ska vara och hur vi ska ta oss dit. Men vi har inte slagit fast någon handlingsplan. Vi är nu i en process där vi försöker få alla att se: Vad kan jag göra hos mig? Jag tänker inte lägga mig i om man exempelvis ska bjuda på tårta eller inte om man kommer för sent, det här måste alla chefer jobba med.

När det gäller rekryteringarna, som rapporten visar ett starkt missnöje med, så säger Robert Wallén att Lopo-cheferna tillsatt 60-70 gruppchefer på kort tid, samtidigt som de hade mycket annat på sina bord och ”gjorde så bra man kunde”.
–Det vi tittar på nu är hur vi ska göra framöver. Vi har inte landat, men ändå tror jag att det är en av de lättare frågorna att få ordning på, genom att exempelvis ha en tydlig kravprofil där det framgår för alla vad man ska ha på den befattningen, säger han.

Är det något du ångrar?
-Jag blir frustrerad på mig själv över att jag har missat att informera och förankra mycket som har skett och missat att se till att alla är med. En princip är att om man tycker att det går för sakta ska man stanna upp, istället för att trycka på, för då har man inte alla med sig.