Annons
Annons

Piketträning i Växjö läggs ner

29 september 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Stora muskelgrupper belastas och det gör ont ibland. Men det är roligt också. – Det är en jättebra sammanhållning och det betyder jättemycket, säger My. Foto: Emma Eneström
Arkivfoto: Emma Eneström

Vid årsskiftet kommer det så kallade Lupis-projektet läggas ned. Projektets syfte var att ge fler kvinnor på polisutbildningen en bra fysisk grund att stå på inför att söka till piketen.

Stora muskelgrupper belastas och det gör ont ibland. Men det är roligt också. – Det är en jättebra sammanhållning och det betyder jättemycket, säger My. Foto: Emma Eneström
Foto: Emma Eneström (Polistidningen mars 2015)

Vid årsskiftet kommer det så kallade Lupis-projektet läggas ned. Projektets syfte var att ge fler kvinnor på polisutbildningen en bra fysisk grund att stå på inför att söka till piketen.

Betty Rohdin
Betty Rohdin

– Polismyndigheten har inte visat något som helst intresse för det här projektet och vi har finansierat det helt själva. Vi har sökt bidrag från myndigheten flera gånger. Då tycker inte vi att det är någon idé att fortsätta utan stöttning, säger Betty Rohdin som är chef för polisutbildningen i Växjö.

Enligt henne har piketen i Malmö, som var med och initierade projektet, bidragit med arbetstid och engagemang. Tjejerna har fått komma och göra delar av testerna på plats i Malmö och anställda har hållit inspirationsföreläsningar på skolan. Men enligt Betty Rhodin har insatsstyrkan i Skåne, som piketen heter efter omorganisationen, inte längre möjlighet till detta. Därmed saknas samarbetspartners.

Arne Rosendal Hansen Foto: Linnéuniversitetet
Arne Rosendal Hansen Foto: Linnéuniversitetet

Just nu är det ett trettiotal tjejer som följer Lupisprogrammet. En gång i veckan, sedan vårterminen 2014, tränar de maxstyrka och får träningsprogram av idrottsfysiologen och prestationsexperten Arne Rosendal Hansen.  Detta för att fixa de tester för styrka och uthållighet som krävs för att antas av piketen.

Han har haft gott hopp om att flera skulle klara testerna med rätt stöd och att fler kvinnor skulle kunna ha chansen att antas.
– Men programmet har pågått alldeles för kort tid. Man skulle behöva minst tio år för att kunna säga något om effekten. Jag hade så klart hoppats att vi skulle kunna hitta en fortsättning, säger han till Polistidningen.

Elin Matsson går termin fyra på polisutbildningen och har varit med i Lupis sedan termin två. Hon har tyckt att det har varit jättebra. Själv valde hon att kliva av när hon fick besked om nedläggning.
– Det känns väldigt tråkigt eftersom det är den enda satsningen som gjorts på kvinnor på polisutbildningen. Jag tycker att det här skickar signaler om hur man ser på jämställdhetsfrågan inom myndigheten, säger hon.

Läs mer om projektet här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst