Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
ettan-5-16
Foto: Magnus Laupa

Den 24 september avgjordes polis-SM i dynamiskt skytte. För Cecilia Lindberg handlar det både om en rolig sport – och om att skydda sig och kollegorna i en allt våldsammare arbetsvardag.

ettan-5-16
Foto: Magnus Laupa

Den 24 september avgjordes polis-SM i dynamiskt skytte. För Cecilia Lindberg handlar det både om en rolig sport – och om att skydda sig och kollegorna i en allt våldsammare arbetsvardag.

Runt om oss, i det lilla skogspartiet utanför Nyköping, smäller det frekvent. Stämningen är gemytlig, det bryggs 70 liter kaffe under dagen, vilket motsvarar en halv liter per person. Det hälsas på bekanta, diskuteras vapen och träning, delas ut beröm till arrangörerna samt äts wienerbröd.
Kontrasterar gör den plötsliga omkopplingen till tävlingsnerv och konkurrens då poliserna tävlar i den skyttegren som är mest yrkesspecifik – dynamiskt skytte. Tjänstevapen som inte får individanpassas enligt den aktuella fappen, kvicka men kontrollerade förflyttningar, snabba skott ur olika positioner, magasinsbyte och stress.

Cecilia Lindberg, 31, är förhandsfavorit i damklassen i egenskap av att vara svensk och nordisk mästarinna på väg till EM i Ungern. Hon arbetar som ingripandepolis i Storgöteborg och beskriver sina arbetsförhållanden och sportskyttets koppling till dem. Som polis växte känslan av att det är livsviktigt, i ordets ursprungliga betydelse, att behärska yrkets yttersta våldsmedel.

2013 gjorde hon sin första tävling.
– Situationen påminner mycket om jobbet. Du måste kunna knäppa av och på adrenalinet, i båda fallen handlar det om ett jäkla påslag.

I dag går hon banorna med tjänstevapnet, också militärer får delta, de skjuter med Glock. Helst tävlar Cecilia Lindberg civilt, med individanpassade vapen.
– Det är roligare. Men med tjänstevapnet tränar och tävlar jag för att kunna rädda mitt eget och kollegornas liv.

Nu förbereder hon sig för att gå den näst sista banan, testar den utan vapen och siktar med halvöppen hand. Memorerar, rör sig och repeterar. Sjunker in i sig själv, en bild av total koncentration. 24 skott ska avlossas. Poliserna runt henne nämner att Cecilia Lindberg i skyttekretsar är känd för två egenskaper: Att kunna fokusera totalt, och bli rasande på sig själv när det inte funkar.

 

Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Också för en lekman är det tydligt att hon är snabb, de första sekundernas skytte går perfekt – sedan blir det eldavbrott och Cecilia Lindberg tappar tio sekunder.

Hennes blick är tom:
– Skit, nu är det kört, det var det svenska mästerskapet. Ska vi åka hem?

Rasmus Gyllenberg, också han polis i Göteborg, lugnar sin vän, kollega och tävlingskamrat – det märks att det inte är första gången. Han är Sveriges främsta i grenen med en seger i World Police & Fire Games på meritlistan. Tidvis har han gått ner i tjänst för att med sponsorhjälp finslipa formen. Småbarnsår och husköp har dock tidvis tagit udden av satsningen, men nu är han på gång igen. Mot EM. Liksom Cecilia Lindberg betonar han sportens brutala koppling till jobbet. I Göteborg finns sex av de 14 särskilt utsatta områden som ska prioritera.

– Och vi har fem av dem i vårt polisområde. Det handlar om en miljö där i princip vad som helst kan hända när som helst, säger han och fortsätter:
– Det känns givetvis tryggare att gå ut med en kollega som man vet behärskar sitt tjänstevapen väl. Man vill inte heller utsätta omgivningen för fara genom att vara otränad själv. Det handlar om basalt säkerhetstänk.

Cecilia sitter ensam i skräddarställning en bit bort och Rasmus Gyllenberg konstaterar att hon har utvecklats väldigt snabbt. Hon har nått en nivå då det handlar om att nöta detaljer, något som tar tid och kostar pengar. Vid två tillfällen har hon gått kurser hos världens bästa, ett franskt proffs som blir rik på sitt intresse. Också på damsidan regerar sponsorpengarna, överlägsen är en ryska som skjuter på heltid.

Nu går Cecilia fram till den sista banan, förbereder sig, skakar på axlarna som en boxare innan match. Inga eldavbrott den här gången.

Tävlingsledningen drar sig tillbaka för poängräkning. En halvtimme därefter kliver Cecilia Lindberg sist upp på pallen och ställer sig högst upp, segrare i damklassen och fyra totalt.

skytte3
RESULTAT: Damer: 1. Cecilia Lindberg, 2. Marianne Hausen, 3. Clara Gunnarsson. Herrar: 1. Rasmus Gyllenberg, 2. Mikael Agnebo, 3. Claes Öhman. Herrar 50+: 1. Stefan Johannesson, 2. Mikael Olsson, 3. Jöran Stålhane.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser