Annons
Annons

Region Syd lider
brist på hundpatruller

21 oktober 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

– Vi har haft ärenden med försvunna barn där man har fått åka mer än 20 mil med hunden, säger Christian Löwegren, hundförare och andre vice ordförande i Polisförbundet Syd.

– Vi har haft ärenden med försvunna barn där man har fått åka mer än 20 mil med hunden, säger Christian Löwegren, hundförare och andre vice ordförande i Polisförbundet Syd.

Han var med och förhandlade om det beslut som fattades i februari, där det bestämdes att det ska finnas 71 patrullhundar i Syd.  Redan det är betydligt färre än vad Polisförbundet önskade i förhandlingarna. Det är också betydligt färre än vad det varit innan omorganisationen.

Då fanns det, enligt Polismyndigheten, 89 hundar i de tre myndigheter som i dag är region Syd. Alla var inte i bruk på grund av skador eller annat, men det är sådant man också måste ta höjd för påpekar Christian Löwegren.
– De struntade i vad Polisförbundet sa i förhandlingarna och gjorde klart att de hade för avsikt att besluta enligt sitt förslag, säger han.

I skrivande stund finns enligt arbetsgivaren 39 patrullhundar i tjänst. En siffra som enligt Christian Löwegren kan diskuteras. Många hundförare har valt att sluta. Bland annat på grund av missnöje med hur de placerats ut på lokalpolisområdena men också andra villkorsfrågor, enligt Christian Löwegren. Nu försöker Polismyndigheten rekrytera nya hundförare.
– Det är ju en lång process. Först ska man hitta rätt person och sedan en hund och så ska de utbildas.

Ann-Louise Kämpe, chef för operativa enheten i Syd var ansvarig för hundverksamheten när beslutet togs. Som hundverksamheten är organiserad i dag har hon bara ansvar för specialsökhundarna och processledningen för all hundverksamhet, som är regionalt placerade. Patrullhundarna är placerade på lokalpolisområdena.
– Så egentligen är det lokalpolisområdescheferna som har ansvar för att det rekryteras upp så många som man ska ha enligt beslutet.

Enligt henne är rekrytering och utbildning på gång, men det finns ett nationellt problem med tillgången på hundar.  Hon medger också att ett antal har slutat och delar bilden av att det finns ett missnöje.
– Det tar lite tid att finna rollerna i den nya organisationen. Men jag tror på en stark hundverksamhet lokalt. Nu gäller det att vi jobbar med lokalpolisområdena så att de rekryterar upp för vad de ska ha, säger hon.

Hur är tillgången på hundpatruller hos er? Mejla gärna och berätta.

 

Illustration: Jens Nyström
Illustration: Jens Nyström

Uppsnappat på Twitter:

Sophia Willander @SMalmqvist ”Direkt pinsamt att lägga över ansvaret och skulden på andra chefer. Det är inte LopoC som rekryterar hundförare.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst