Annons
Annons

Skyddsombud: ”Operatörerna blir motarbetade av systemen”

12 oktober 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
John Enzinger.
John Enzinger.

Det var efter dödsolyckan i Fredrika, när behovet av kamratstöd var enormt, som John Enzinger märkte att det fanns en roll för ett polisiärt skyddsombud att fylla.

Ett orimligt övertidsuttag är en av de frågor operatören John Enzinger lyft sedan han blev skyddsombud på RLC Nord.

John Enzinger.
John Enzingers familj flyttade till Umeå för att hans fru skulle börja plugga där. För John fanns två polisjobb att välja på: ingripandepolis i Gällivare, 50 mil bort, eller operatör i Umeå. Han lägger ungefär en tiondel av arbetstiden på uppdraget som skyddsombud.

Som ingripandepolis i Ulricehamn var John Enzinger skyddsombud för ett 15-tal kollegor. I Umeå värnar han sedan i maj det tiodubbla antalet, tillsammans med en representant för Seko.

Akuta problem, riskbedömningar, förhandlingar om nya scheman och liknande tar mycket tid, så det systematiska arbetsmiljöarbetet har fått stryka på foten. Ändå går hela fridagar till möten. Trots det ångrar John Enzinger inte att han axlade skyddsombudsuppdraget.
-Nej det är fantastiskt att få en möjlighet att hjälpa kollegor, att kunna påverka situationen, säger han.

Det var efter dödsolyckan i Fredrika, för snart ett år sedan, när behovet av kamratstöd var enormt, som han märkte att det fanns en roll för ett polisiärt skyddsombud att fylla.
-Som polis kan man se det som hände ur polisperspektiv och ha förståelse för behovet att ta vissa beslut under en insats, säger han.

John Enzinger jobbade den där novembernatten. Han minns väl hur han och kollegorna låg med och lyssnade på insatsen, beredda att ta över när bilen som efterföljandet gällde passerade gränsen mellan Västernorrland och Västerbotten. På GPS:en syntes radiobilen som låg främst i efterföljandet som en rörlig prick, men eftersom den tillhörde ett annat polisområde kunde Umeåoperatörerna inte få fram uppgifter om vilka som satt i bilen. Det fick patrullen berätta via radion. Det var ”Madde ljus och Madde mörk”.
-De skulle sända igen, så hör vi bara ett sprak och sedan blir det tyst. Samtidigt ser vi att pricken inte rör sig på GPS:en. Det tar några minuter innan nästa patrull kommer fram och ropar: Bilen är i vattnet, bilen är i vattnet …
John Enzinger tror inte att utgången hade blivit annorlunda om region Nord haft en gemensam ledningscentral redan då. Men möjligheten man har nu, att ha koll på regionens alla bilar, patruller och deras utrustning, hade definitivt underlättat, konstaterar han.

Det var en minst sagt krävande omställning för LKC i Umeå att, precis innan semestrarna, omvandlas till ledningscentral för region Nord.  Över hälften av de operatörer som rekryterats föll bort under utbildningen för att de inte höll måttet. RLC Nord var därför underbemannad från start och hade ett gäng helt nya operatörer och nya chefer, men fick viktig stöttning av ditkommenderade kollegor från övriga regionen.
Bemanningen var enligt John Enzinger låg även kvällar och nätter. ”Det finns inget utrymme om det skulle ske flera insatser eller någon större händelse,” står det i en skrivelse han formulerat med krav på åtgärder. Där framgår även att övertidstimmarna i slutet av juli hade hunnit bli närmare 7 000. En ohållbar situation, inte enbart ur arbetsmiljöperspektiv påpekar John Enzinger.
-Vi måste ju vara pigga nog att ställa rätt frågor och ta rätt beslut.

Till saken hör att de olika versionerna av Storm och sättet att lägga in adresser på vid de tidigare LKC:erna inte synkar.
– Operatörerna blir motarbetade av systemen. Många adresspunkter har inte följt med överhuvudtaget, berättar John Enzinger och tillägger att kollegorna kämpar på fantastiskt och ställer upp för varandra.
-Det är därför vi har all den här övertiden.

En del samtal från boende i de Norrlandslän som blivit av med sina LKC:n har karaktären av busringningar.
-Nå’n kan ringa från Sundsvall och fråga: ”Har jag kommit till Umeå?” När man svarat ja blir svaret: ”Fy faan för det.” Och så slänger de på luren.
Även kollegor i yttre tjänst uttrycker irritation över att de inte får samma service som tidigare.
Men den största stressfaktorn för operatörerna är själva resursbristen, de många sms:en om övertid och det knappa utbudet av radiobilar på rull.

När vi talas vid har ett antal operatörer, inkommenderade från hela landet, precis jobbat sin första helg på RLC Nord, för att avlasta de slitna Umeåoperatörerna. Detta som en av arbetsgivarens åtgärder kopplade till John Enzingers begäran.

Han är så tacksam för stödet, men samtidigt plågsamt medveten om att de operatörerna behövs på sina ordinarie arbetsplatser.
– De har ju egna brister att brottas med.
John Enzinger har svårt att se hur man i Umeå ska lyckas rekrytera, utbilda och lära upp de 35 ytterligare operatörer man behöver för att bli självförsörjande.
-En så stor region, med fjällräddning och samverkan med utländsk polis, är krävande att hantera. Och hur får man dem att stanna?

 

26 oktober är det Skyddsombudens dag

2011 beslöt de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco att man skulle inrätta en särskild dag för att uppmärksamma skyddsombuden. Onsdagen i vecka 43, som är den Europeiska arbetsmiljöveckan, är den dag man valt.

2012, när dagen firades för första gången, var det hundra år sedan de anställda fick rätt att utse skyddsombud.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst