Annons
Annons

Talangen inte alltid den man tror

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
verktyg1
Illustration: Emma Hanquist/ Form Nation

”Tänk dig att din strävan mot ett mål är ett maratonlopp snarare än en sprint. Den med medfödd talang kanske startar lite längre fram, men var vi börjar har så liten betydelse.”


verktyg1
Illustration: Emma Hanquist/ Form Nation

”Tänk dig att din strävan mot ett mål är ett maratonlopp snarare än en sprint. Den med medfödd talang kanske startar lite längre fram, men var vi börjar har så liten betydelse.”

Med rätt träning och rätt inställning kan vem som helst bli nästan vad som helst. Det hävdar Kristian Persson och Peter Svensson, som tillsammans skrivit boken Skapa talang, konsten att bygga en mästare.

I boken beskrivs hur Peter Svensson (som egentligen heter något annat) under sina år på en specialenhet inom Noa stött på många personer som strävar mot ett mål. Det som varit gemensamt för de som nått långt har varit ett oerhört starkt driv. Samma erfarenhet har Kristian Persson som tränar tennisspelare på hög nivå till elitnivå.
– Vissa saker är medfödda. Det går inte att bortse ifrån. Längd och muskelfibrer till exempel kan variera och ge människor olika fysiska förutsättningar för att prestera, säger Kristian Persson.

Men enligt honom är det en ytterst liten del av ens potential.

Drömmen om att söka in till piketen, bli snabbare på milen eller bara bli starkare och hålla bättre riskerar att avfärdas med att man inte har fallenhet. Enligt Kristian Persson är det också vanligt i barn- och ungdomsidrott att man söker efter talanger på det här sättet och då missar något viktigt.
– Jag menar att det man borde leta efter är ihärdighet. Den som är mest benägen att kämpa.

Men är inte grit, den där kämpaglöden, också en medfödd talang?
Kristian Persson berättar att skidåkaren Johan Olsson utvecklat sin grit genom att genomföra pass trots att förutsättningar förändras till det sämre. Att härda ut ett träningspass i kyla och regn kan göra en mer fokuserad och bättra på bilden av sig själv som en kämpe. Johan Olsson beskriver det som att hans pannben, genom träning, växt med flera decimeter.

För den som främst vill ha en sund livsstil och en regelbundenhet i till exempel träning eller kosthållning kan det räcka så. Att skapa en rutin och hålla fast vid den.

För den som vill förbättra sina prestationer krävs, enligt Kristian Persson och Peter Svensson, att man använder sin grit konstruktivt. Att slita på med samma löppass år ut och år in håller dig möjligtvis i form, men för förbättringar krävs framåtrörelse och lagom stora utmaningar.

En av metoderna som förespråkas, för den som vill komma vidare i sina prestationer, kallas i boken för deliberate practice. Tricket är, enligt författarna, att hela tiden ligga på gränsen till vad man klarar av. När man passerar gränsen och erövrar den nya förmågan har man klarat av ett att-göra- mål. Att hela tiden ha ett mål inom räckhåll stärker motivationen. Det här är, enligt Kristian Persson precis som det fungerar med till exempel TV-spel – vilket gör dem mer eller mindre beroendeframkallande.
– Nästa nivå finns hela tiden inom räckhåll och du befinner dig hela tiden i din stretchzon, säger han.

Här kan man återigen tillämpa tänket med ett maraton.
– Om man redan från början fokuserar på att gå i mål kan det kännas väldigt långt när man har sprungit två kilometer och har 40 kvar. Då är det bättre att dela upp loppet och tänka på hur man ska hantera de närmsta fem kilometrarna.

verktyg2Kristian Persson lever som han lär och är just nu inne i ett personligt projekt som går ut på att han tränar varje dag i 80 dagar.
– Det kan vara ett bra sätt att börja. Man behöver inte vara så strikt med vilken typ av träning det ska vara. Bara man gör det. Och så funkar det med allt. Det svåra blir lätt.

Så behåller du motivationen

Problemet för de flesta som ger upp är att de har för stora mål. Tränar du för att bli fem minuter snabbare på milen måste du ha delmål. Bryt ner det så mycket som möjligt. Hur mycket kan du förbättra på en vecka, på en månad.Till en början kanske målet ska vara att bara komma ut och springa två gånger i veckan för att få in rutinen. Försök att hela tiden känna att du tar ett par steg framåt på varje träning. Gå inte ut för hårt med det stora prestationsmålet i sikte på en gång. Grit, processmål och disciplin är nycklar till utveckling.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser